Γερμανία: Ο Σολτς ετοιμάζει περικοπές 20 δισ. ευρώ για να κλείσει «τρύπα » στον προϋπολογισμό του 2024

Γκρίνιες θα υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ ετοιμάζουν περικοπές δαπανών, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να κλείσει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2024. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι διαφωνούν ζητώντας αυξήσεις φόρων.

Οι περικοπές δαπανών που σχεδιάζουν Σολτς και Λίντνερ αφορούν όλα τα υπουργεία εκτός από εκείνο της Άμυνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή απειλεί να εξοργίσει το κόμμα των Πρασίνων που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Σολτς και Λίντνερ συμφώνησαν να μειώσουν τις δαπάνες από 2% έως 3% σε όλα τα υπουργεία, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο έγκυρες πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι περικοπές αυτές καλύπτουν σχεδόν το 50% της απαιτούμενης εξοικονόμησης, αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος και ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών (Κόμμα FDP) θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Οι «τριβές» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Ο ηγέτης του FDP ζητά περικοπές σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι κοινωνικές δαπάνες αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θέλουν να αποφύγουν μια τέτοια κίνηση, ειδικά την περικοπή επιδομάτων για παιδιά που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι ζητούν αυξήσεις φόρων για να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένα από τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη τους στην κυβέρνηση Σολτς, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων – ειδικά στα υψηλά εισοδήματα — για να κλείσει το έλλειμμα.

Τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς έχουν προθεσμία μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου για να ανακοινώσουν τις προτάσεις τους, ώστε να έχει επαρκή χρόνο η ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag» να τις εξετάσει, προτού εγκρίνει το τελικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: