Γερμανία – Δημοσκόπηση: Κλείνει επικίνδυνα η ψαλίδα «CDU – AfD»

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης προκαλεί το δημοσκοπικό άλμα του ξενοφοβικού — αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις 4,5 μονάδες από το πρώτο κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa» που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», το κόμμα «AfD», που εξέλεξε πρόσφατα στη χώρα τον πρώτο του δήμαρχο, λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21% .

Την ίδια ώρα, τα δύο κόμματα της «Χριστιανικής Ένωσης» (Χριστιανοδημοκράτες και οι βαυαροί εταίροι τους- Χριστιανοκοινωνιστές) αποσπούν ποσοστό 25,5%. Την τρίτη θέση, με ποσοστό 19%, καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ηγέτη τον νυν Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ακολουθούν το πράσινο κόμμα της Αναλένα Μπέρμποκ, «Die Gruene», με ποσοστό 14,5%, ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) με 6,5% και το αριστερό κόμμα «Die Linke» με 5% .

Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί που είναι εφικτοί στη Γερμανία με βάση την ενίσχυση του ξενοφοβικού «AfD»

Λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση των κομμάτων να συνεργαστούν με το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), οι μοναδικές εφικτές κυβερνητικές συμμαχίες με βάση τη δημοσκόπηση της Insa είναι δύο:

Ένας «συνασπισμός Γερμανία» -από τα χρώματα των κομμάτων που αποτελούν τη σημαία της χώρας — (Χριστιανική Ένωση «Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές», Σοσιαλδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες», που φθάνει το 51% καθώς και ένας «συνασπισμός Τζαμάικα», δηλαδή της «Χριστιανικής Ένωσης» (CDU/CSU) με τους «Πράσινους» και τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» που αποσπά ποσοστό (46,5%).

Με βάση την άκρως ανησυχητική άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος «AfD» σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου «Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ, «μόνον δύο κυβερνητικοί συνασπισμοί εξασφαλίζουν πλειοψηφία».

Λαμβάνοντας την ισχύουσα κατάσταση, η «Χριστιανική Ένωση» (CDU-CSU) παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή το ξενοφοβικό κόμμα «AfD».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: