Γκάνα: Το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την κακομεταχείριση κατηγορουμένων για μαγεία

Το κοινοβούλιο της Γκάνας ενέκρινε, χθες Παρασκευή, νομοσχέδιο που απαγορεύει την κακομεταχείριση κατηγορουμένων για μαγεία, καθιστώντας ποινικό αδίκημα την κακοποίηση ή τον εξοστρακισμό τους από κοινότητες.

Η νομοθετική πρωτοβουλία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μετά το λιντσάρισμα μιας 90χρονης γυναίκας στην Καφάμπα, τον Ιούλιο του 2020, που προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή και αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ειδικά σε χωριά, δεν είναι ασυνήθιστο να κατηγορείται κάποιος για μαγεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διάλυση αυτοσχέδιων καταυλισμών όπου καταφεύγουν όσοι εκδιώκονται από τα χωριά τους ως «μάγοι» ή «μάγισσες». Περίπου 500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένες και παιδιά, υπολογίζονται ότι έχουν βρει καταφύγιο σε τέτοιους καταυλισμούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Γκάνας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η διευθύντρια του γκανέζικου τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ζενεβιέβ Πάρτινγκτον, χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας, κάνοντας λόγο για «νίκη για την Γκάνα και την ανθρωπιά».

Απομένει η έγκριση του προέδρου της Γκάνας, του Νάνα Ακούφο-Άντο, προκειμένου ο νόμος να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: