Γαλλία: Οριοθετήθηκε η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Αρντές

Η πυρκαγιά, που πιθανότατα οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, και έχει καταστρέψει περί τα 12.000 στρέμματα στην Αρντές, στην νοτιοανατολική Γαλλία, χωρίς να υπάρξουν θύματα, έχει σήμερα οριοθετηθεί, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

«Η πυρκαγιά θεωρείται οριοθετημένη, έχουμε σταθεροποιήσει τα μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της, αλλά υπάρχει ακόμη μία περιοχή όπου η φωτιά είναι προβληματική, καίει αντίθετα στον άνεμο», δήλωσε το πρωί αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Αρντές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες από την περιοχή της κοινότητας Λυσάς, κοντά στην Ομπενά, από πέντε χωριστά σημεία. Φωτιά ξέσπασε στην συνέχεια και σε τρία άλλα σημεία σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.


Η εγκληματική ενέργεια θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία, και «τουλάχιστον ένα άτομο» κρατείται.

Περισσότεροι από 350 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το θέρετρο Βογκέ και τα γύρω κάμπινγκ, αλλά η φωτιά δεν προκάλεσε τραυματισμούς ούτε απείλησε σπίτια.

Νωρίτερα χθες, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή χαμηλής βλάστησης κοντά στο Μονπελιέ καίοντας 8.000 στρέμματα.

Οι νέες πυρκαγιές εκδηλώνονται λίγες ημέρες αφού δύο γιγάντιες φωτιές που έκαιγαν επί 12 ημέρες, κατέστρεψαν 210.000 στρέμματα δάσους στην Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας και ανάγκασαν 36.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, με την κλιματική αλλαγή, η ένταση των επεισοδίων ξηρασίας κινδυνεύει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στην Γαλλία το επίπεδο της ξηρασίας έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ και 91 από τις 96 περιφέρειες έχουν αναγκασθεί να επιβάλουν περιορισμούς στην χρήση του νερού.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: