Γ.Βαρουφάκης: Θέλει να.. «γεφυρώσει» το χάσμα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Τι στάση θα κρατήσει στην έκτακτη συνεδρίαση του την ερχόμενη Τετάρτη

Γ.Βαρουφάκης: Θέλει να.. «γεφυρώσει» το χάσμα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τουΜία ένδειξη για τη στάση που θα κρατήσει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης , σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, ο υπουργός Οικονομικών θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δεχθούν ένα “πρόγραμμα-” που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για το .

Ωστόσο, η αναφορά του Γ. Βαρουφάκη ότι οι δανειστές “μπορούν να αποκαλέσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα όπως θέλουν” καθώς και οι πληροφορίες που θέλουν τη “γέφυρα” αυτή να εκτείνεται όχι μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μέχρι τον Αύγουστο, πιθανόν να σημαίνουν ότι το “πρόγραμμα-γέφυρα” πιθανόν να μη διαφέρει και πολύ από την εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος που είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο το Eurogroup στην Σαμαρά, όμως τελικά επελέγη μία δίμηνη παράταση.

Τι γίνεται όμως με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει, αλλά δεν έχει εφαρμόσει; Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Οικονομικών πιθανόν να δεσμευθεί για την εφαρμογή ενός 70% του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ενδέχεται να δώσει στο Eurogroup λεπτομέρειες για πιθανόν δέκα νέα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το υπολειπόμενο 30%.

Πακέτο πέντε σημείων

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα μεταβεί στο Eurogroup της Τετάρτης με ένα «πακέτο» πέντε σημείων και με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:

* Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

* Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

* Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του , δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του

* Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps

* Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. , καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. .

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η συμφωνία-γέφυρα να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τους ίδιους, επίσης, να αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.

Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, χθες το βράδυ (παρόντες από ελληνικής πλευράς, ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος), η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Πηγή:News.gr

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: