FT: Εύσημα για τις συλλήψεις – Τώρα η επικίνδυνη ώρα

FT: Εύσημα για τις συλλήψεις   Τώρα η επικίνδυνη ώρα

Με την άνοδο της ακροδεξιάς στην και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα ασχολούνται οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο. 
«Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας έχει δημιουργήσει δίλημμα στους δημοκράτες εντός κι εκτός της χώρας. Φέρει ενοχλητικές ομοιότητες με τα νεοναζιστικά κινήματα τα οποία επιδεικνύουν ελάχιστο σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ηγέτης του κόμματος, χαιρετίζεται ενίοτε με την ναζιστική χειρονομία από τα μέλη και συνοδεύεται από μαυροφορεμένους σωματοφύλακες με στρατιωτικές εμφανίσεις. Οι υποστηριχτές του κόμματος περιφέρουν ρατσιστικές ομιλίες κι έχουν συσχετιστεί με δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών», γράφει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνουν «επί ένα έτος και πλέον, οι αρχές αντιδρούσαν συγκρατημένα στις αυξανόμενες ενδείξεις της βίαιης φύσης του κόμματος. Όλα άλλαξαν δύο εβδομάδες πριν, όταν ο , 34χρονος αντιρατσιστής ράπερ, δολοφονήθηκε από οπαδό της Χρυσής Αυγής. Η αντικατέστησε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν υπονοήθηκε ότι η αστυνομία έκανε τα στραβά στα εγκλήματα που διαπράττουν οι οπαδοί τους κόμματος. Το σαββατοκύριακο οι αρχές προχώρησαν παραπάνω, συλλαμβάνοντας τον κ . Μιχαλολιάκο και τέσσερις από τους συναδέλφους του βουλευτές. Αναμένεται να κατηγορηθούν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Η εφημερίδα αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση «που αναγνώρισε την σοβαρότητα της απειλής που θέτουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και που βρήκε την βούληση να τους αντιμετωπίσει. Σίγουρα παρακινήθηκε από την λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε τον θάνατο του κ. Φύσσα, η οποία και ανέτρεψε τα κέρδη που απολάμβανε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις».

Ωστόσο όπως τονίζει είναι «μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα. Οι διαδικασίες μπορεί να προκαλέσουν συσπείρωση, αν οι ενάγοντες υποστούν ήττες στο δικαστήριο ή αν θεωρηθεί ότι λειτούργησαν άδικα. Οι αρχές της νομικής συμμόρφωσης πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009, αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος, στο έκτο έτος ύφεσης».

Οι Financial Times καταλήγουν πως «σχεδόν 3 στους 10 και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία –ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους».
newpost.gr

FT: Εύσημα για τις συλλήψεις   Τώρα η επικίνδυνη ώρα FT: Εύσημα για τις συλλήψεις   Τώρα η επικίνδυνη ώρα

FT: Εύσημα για τις συλλήψεις   Τώρα η επικίνδυνη ώρα

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: