Φοιτητική στέγη: Εκτινάχθηκε η ζήτηση στη Θεσσαλονίκη – Δείτε πού κυμαίνονται τα ενοίκια

Εκτινάχθηκε τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση για φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη που έχει τρία Πανεπιστήμια, ιδιωτικά κολλέγια και αρκετούς ξένους σπουδαστές.

Σύμφωνα με το GrTimes.gr, σε εταιρεία με πολλές ιδιωτικές εστίες, τα all inclusive διαμερίσματα έχουν ήδη όλα ενοικιαστεί. Στα ανεξάρτητα δίχωρα διαμερίσματα, τα 400 ευρώ θεωρούνται καλή τιμή στην αγορά, ενώ οι επιπλωμένες μοδάτες γκαρσονιέρες των 45- 50 τ.μ. νοικιάζονται για 600 ευρώ και άνω.

Η ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας από υποψήφιους φοιτητές ανέβηκε ειδικά τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν φέτος ένα μήνα νωρίτερα, όπως και έγινε εχθές το απόγευμα.

Στη μέγα- Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκη, η φοιτητική στέγη επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τις επενδυτικές επιλογές στην κατοικία. Φέτος, τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, είναι μάλλον μεικτά, ενώ οι τιμές στις «κλασικές» κατηγορίες φοιτητικής στέγης, είναι ελαφρά αυξημένες σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, δηλαδή οι τσέπες των γονιών που πληρώνουν ενοίκια και λογαριασμούς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, έχουν «στεγνώσει» με τις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών και δεν μπορούν να σηκώσουν κι’ άλλες επιβαρύνσεις.

Τραμπούκης: Η χρονιά με την μεγαλύτερη κίνηση της τελευταίας 5ετίας

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τραμπούκη, της Oikotrust, της εταιρείας δηλαδή με τις περισσότερες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στην πόλη, έχουν ήδη κλείσει και τα 300 διαμερίσματα που διαθέτει, όταν πέρυσι τέτοια εποχή τα συμβόλαια ήταν για το 50% των κατοικιών, παρότι αργότερα και σταδιακά καλύφθηκαν οι διαθεσιμότητες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επιχειρηματίας στο GRTimes.gr, «φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη κίνηση της τελευταίας πενταετίας» και τα διαμερίσματα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και τον όροφο στον οποίο βρίσκονται, «έκλεισαν» τα περισσότερα εξ’ αποστάσεως και ηλεκτρονικά, για τιμές που ξεκινούν από 360 ευρώ/μήνα, ως 490 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πάρα πολλές από τις επενδύσεις στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, αρχικά και κυρίως από Ισραηλινούς, που αφορούν στην μετατροπή παλιών βιοτεχνικών και επαγγελματικών ακινήτων σε κτίρια κατοικιών ( περιοχές Βαλαωρίτου, Πτολεμαίων) , έχουν ως βασική πελατεία, τους φοιτητές. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κτίρια που απέκτησαν νέα χρήση, δεν λειτουργούν σαν εστίες αλλά συνηθέστατα, εκμισθώνονται επιπλωμένα, σε φοιτητές.

Καζάνης: Πού στρέφεται η ζήτηση για φοιτητική στέγη

Βεβαίως οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες είναι μόνο ένα τμήμα της αγοράς φοιτητικής στέγης, όπως επισήμανε στο GRTimes.gr o ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, μηχανικός κ. Μιχάλης Καζάνης καθώς η πλειονότητα των φοιτητών, μένει σε ανεξάρτητα διαμερίσματα.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την στενόχωρη οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών. Έτσι βλέπουμε ότι αρχίζει να επιστρέφει μία παλιά και για πολλά χρόνια ξεχασμένη επιλογή, αυτής της συγκατοίκησης, ενώ πολλές οικογένειες, στις ζητήσεις διαμερισμάτων, βάζουν ως άνω όριο τα 400 ευρώ το μήνα», είπε ο κ. Καζάνης προσθέτοντας ότι υπάρχουν , από την άλλη πλευρά και οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιο ανθεκτικοί στην οικονομική κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιλογή στέγης, για τα παιδιά μερίδας οικογενειών, που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Η ζήτηση, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, εκδηλώνεται για περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κοντά στα Πανεπιστήμια, αλλά και για περιοχές που εξυπηρετούνται εύκολα από τουλάχιστον μία λεωφορειακή γραμμή. Έτσι οι φοιτητές, ψάχνουν στις πιο προσιτές οικονομικά αλλά και βολικές περιοχές πάνω από την οδό Εγνατία και κοντά στα Πανεπιστήμια, στη Λεωφόρο Στρατού, στις 40 Εκκλησιές, στην Τούμπα, στη Χαριλάου, πέριξ του άξονα της Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Όλγας, των οδών Δελφών και Κωνσταντινουπόλεως.

«Με την δήλωση για ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα, άρχισε να τονώνεται η ζήτηση. Ήδη πολλοί υποψήφιοι που ήξεραν από τις βαθμολογίες ότι περνάνε στο Πανεπιστήμιο, έχουν νοικιάσει σπίτι ενώ υπάρχουν και πολλοί ιδιοκτήτες που έκαναν μισθώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου. Πέρυσι τέτοια εποχή η αγορά ήταν αρκετά διαφορετική, γιατί έψαχναν για κατοικία και οι φοιτητές που την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά είχαν ξενοικιάσει, λόγω covid και παύσης των φυσικών παραδόσεων στις Σχολές».

Αυτό που παρατηρείται φέτος είναι η τάση για συγκατοίκηση, όπως επίσης και η προτίμηση για επιπλωμένα διαμερίσματα.

Η «ζήτηση πολυτελείας», όπως είπε ο κ. Καζάνης, είναι για γκαρσονιέρες, δωμάτιο και σαλοκουζίνα. Η πιο οικονομική επιλογή είναι το studio, ενώ βεβαίως υπάρχει και η λύση των φοιτητικών εστιών.

Μάλιστα υπάρχει και η πιο οικονομική λύση στις εστίες, που είναι η ενοικίαση μικρού επιπλωμένου δωματίου με δική του τουαλέτα, ενώ όλα τα υπόλοιπα παρέχονται σε κοινόχρηστες κουζίνες, σαλόνια, χώρους πλυντηρίων. Αυτή η λύση προσφέρεται γύρω στα 350 ευρώ/μήνα, με τους λογαριασμούς να συμπεριλαμβάνονται. Όπως είπε ο κ. Καζάνης, πρόκειται για λύση βολική, ειδικά για τους πρωτοετείς, καθώς τους δίνει το χρόνο να γνωρίσουν την πόλη και να καταλήξουν στο που θέλουν να μείνουν για το υπόλοιπο των σπουδών τους.

Oι κοινότητες των all inclusive εστιών

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες είναι κοντά και λίγο επάνω από τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή ξεκινούν από τα 350 – 360 ευρώ για τα μικρά, all inclusive studios και φθάνουν, στις πιο άνετες επιλογές ως και τα 550 ευρώ.

Οι τιμές εξαρτώνται από την ποιότητα της ανακαίνισης που έχει γίνει στα κτήρια που μετατράπηκαν σε ιδιωτικές εστίες, από τα λεγόμενα….κομφόρ που παρέχονται, από το εμβαδό, το σημείο που βρίσκεται η εστία, τον όροφο στον οποίο είναι το διαμέρισμα, ενώ φυσικά το ενοίκιο περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα κόστη συντήρησης ( λογαριασμούς ΟΚΩ, συνδέσεις internet κ.ο.κ.).

Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που προτιμούν τις εστίες, γιατί ξενοιάζουν από πολλές φροντίδες ενώ για τον ίδιο λόγο και για την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων, τις προτιμούν και πολλοί γονείς σπουδαστών. Ένας πρόσθετος λόγος που οι φοιτητές , ειδικά οι πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο, προτιμούν τις εστίες, είναι επειδή σε αυτές δημιουργούνται γνωριμίες και μέσα από τις γνωριμίες, κοινότητες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν κάποιος πηγαίνει να ζήσει σε ένα άγνωστό σε αυτόν περιβάλλον.

Οι τιμές στα διαμερίσματα

«Αυτοί που προτιμούν τα κλείσουν σπίτι για τα χρόνια των σπουδών τους, μπορούν με τα ίδια χρήματα που θα δώσουν σε μία εστία, δηλαδή με τα 450-500 ευρώ, να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα των 60 τ.μ., δύο δωματίων , χωρίς οικοσκευή. Κάποιοι προτιμούν αυτή την λύση, γιατί θέλουν να λύσουν από την αρχή το θέμα της στέγασης για όλο το διάστημα των σπουδών τους», πρόσθεσε ο κ. Καζάνης.

Για τα διαμερίσματα των 45-50 τ.μ., σε μέτρια κατάσταση, που είναι σε όροφο, οι τιμές ξεκινούν από 370 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επίπεδο της ανακαίνισης και το σημείο. Για ένα δίχωρο διαμέρισμα (45-55 τ.μ.), ανακαινισμένο και πλήρως επιπλωμένο, οι τιμές ξεπερνούν ως και τα 600 ευρώ.

Κάποια από τα διαμερίσματα που παλαιότερα λειτούργησαν σαν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb, booking ), σε πολύ λίγες περιπτώσεις νοικιάζονται από φοιτητές. Ο λόγος είναι ότι οι πολύ ποιοτικές ανακαινίσεις, ανεβάζουν τα ενοίκια στα 600-800 ευρώ . Αυτά τα διαμερίσματα, που έφυγαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα πλησιάζουν, όταν τα πλησιάζουν, ξένοι φοιτητές , π.χ. από τα Βαλκάνια, που έρχονται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Σαν ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται η ενοικίαση διαμερίσματος 70 τ.μ. , στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλήρως επιπλωμένου και πολύ designάτου, για 900 ευρώ.

Η φοιτητική στέγη προσφέρει πλέον αρκετές επιλογές για νέους και παλιούς σπουδαστές, ενώ όλο και καινούργια ακίνητα που προορίζονται για τη συγκεκριμένη αγορά, μπαίνουν στο δομημένο απόθεμα της πόλης, είτε από ριζικές ανακαινίσεις παλιών κτιρίων, είτε με νέα επενδυτικά κτίρια που κατασκευάζονται.

Πηγή: Grtimes

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: