Φινλανδία: Αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Φινλανδία έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ αιτούντων άσυλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2015 κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσαν σήμερα οι φινλανδικές αρχές.

«Στις 4 Αυγούστου, άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας υπέβαλαν 35.074 αιτήσεις για προσωρινή προστασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Φινλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα υποδοχής, «ένας αριθμός που δεν είχε ποτέ καταγραφεί».

Το προηγούμενο ρεκόρ στη σκανδιναβική αυτή χώρα ήταν 32.000, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. «Το ένα τρίτο όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία είναι παιδιά», ανέφερε η υπηρεσία μετανάστευσης.

Η υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής διεκπεραιώσει 33.480 αιτήματα προστασίας, που σημαίνει ότι σχεδόν το 95% των αιτούντων έχει ήδη λάβει απάντηση. Συνολικά έχει χορηγηθεί προσωρινή προστασία σε 33.231 άτομα. Λιγότερο από το 1% των αιτησάντων έλαβε αρνητική απάντηση.

«Οι αιτούντες που έλαβαν αρνητική απάντηση είναι πολίτες από χώρες άλλες εκτός της Ουκρανίας», ανέφερε η υπηρεσία μετανάστευσης. Καθένας έχει δικαίωμα να εργαστεί αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησής του για προσωρινή προστασία στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Συνορεύοντας με τη Ρωσία, η Φινλανδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: