Επίθεση σε σχολείο στο Βελιγράδι: «Προσποιήθηκα ότι είμαι νεκρός κι έτσι σώθηκα» λέει μαθητής

«Ξάπλωσα δίπλα στο νεκρό φίλο μου. Προσποιήθηκα ότι είμαι νεκρός. Έτσι σώθηκα», δήλωσε ένας από τους μαθητές που είδαν χθες τον 14χρονο έφηβο να πυροβολεί αδιακρίτως χθες στο σχολείο του Βελιγραδίου όπου φοιτούσε, σκοτώνοντας 9 άτομα.

Η μητέρα του παιδιού, μιλώντας στη σερβική ιστοσελίδα «Telegraf», ανέφερε πως ο 14χρονος δράστης ήταν φίλος του γιου της.

Από την χθεσινή επίθεση στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», όπου φοιτούσε ο έφηβος μακελάρης, έχασαν τη ζωή τους εννέα παιδιά, επτά κορίτσια κι ένα αγόρι καθώς και ο φρουρός που προσπάθησε να τον εμποδίσει, προτού οι αρχές του Βελιγραδίου τον συλλάβουν σε κατάσταση αμόκ.

Η Σερβία έχει βυθιστεί σε τριήμερο πένθος με την κοινή γνώμη να δηλώνει σοκαρισμένη μετά την εν ψυχρώ επίθεση του 14χρονου.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα του και στη συνέχεια έστρεψε αργότερα το όπλο εναντίον των συμμαθητών του.

Λίγο μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία προχώρησε σε υποχρεωτικό αιματολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ διατάχθηκε η κράτηση του πατέρα του ως υπόπτου για σοβαρές παραβάσεις ενάντια στη δημόσια ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο πατέρας του έφηβου ισχυρίστηκε ότι τα δύο όπλα που είχε ο νεαρός δράστης, ήταν κλειδωμένα σ΄ένα χρηματοκιβώτιο με κωδικό αλλά προφανώς ο μαθητής είχε τον κωδικό. Γιατί όμως ο γιος του ήξερε τον αριθμό;

Αφού κατάφερε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, πήρε δύο πιστόλια και τρεις γεμιστήρες με 15 σφαίρες ο καθένας. Ήταν μία από τις χειρότερες αιματηρές επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισημαίνοντας ο έφηβος δεν θα δικαστεί για εγκληματική πράξη καθώς δεν έχει περάσει την ηλικία των 14, με βάση με τη συνταγματική νομοθεσία στη χώρα. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο νεαρός θα εισαχθεί για παρακολούθηση σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρει το CNN, η Σερβία έχει τo πέμπτο μεγαλύτερo ποσοστό οπλοκατοχής παγκοσμίως, με 39 όπλα να αντιστοιχούν σε κάθε 100 πολίτες ενώ μόνο το 44% των όπλων αυτών έχει δηλωθεί επισήμως. Στην Ευρώπη, o αριθμός των όπλων που αντιστοιχεί ανά Σέρβο πολίτη είναι ο μεγαλύτερος. Ωστόσο, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τα όπλα και έχει δώσει πολλές φορές αμνηστία σε πρώην στρατιώτες προκειμένου να τα παραδώσουν στις αρχές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: