Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού…
Ιρσέν Κιουτσιούκ στις και τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική που ακολουθεί το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας .
Με τίτλο «Άντε δώστε», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ένωσης αγροτών» Αλιτζάν Καμπακτσί κάλεσε την εσωτερική αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να κάνει πρόταση μομφής στο αφού όπως είπε η «» του ΚΕΕ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην κοινωνία. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι του Δικώμου ξεσηκώθηκαν εναντίον των σταθμών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά στο χωριό και όπως είπαν είναι αιτία καρκίνου. Επίσης οι κάτοικοι δήλωσαν ότι αν σε μια εβδομάδα δεν μετακινηθούν οι σταθμοί, τότε θα τους κατεδαφίσουν με τα ίδια τους τα χέρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα καινούρια διαβατήρια του ψευδοκράτους στο σημείο της υπηκοότητας αντί η λέξη Τουρκοκύπριος/α θα αναγράφεται η λέξη «ΤΔΒΚ».
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ελπιδοφόρο», αναφέρει ότι η προσέλευση μεγάλου αριθμού τουριστών στα κατεχόμενα είναι ελπιδοφόρα για την και ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των προηγούμενων χρόνων. Αλλού γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσινγκτον συναντήθηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, και ζήτησε από τις ΗΠΑ να παίξουν σημαντικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού ενώ έστειλε μήνυμα ειρήνης στους Ελληνοκύπριους, λέγοντας «ας είναι το 2013 η χρονιά της λύσης». Ακόμα γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Νετζτέτ Νούμαν δήλωσε ότι κανένας από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος δεν δικαιούται να μιλά με υποτιμητικό τρόπο για το κόμμα και ότι αν χρειαστεί το κόμμα θα προβεί σε απαγορεύσεις δηλώσεων.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η βουλή βλάπτει τη χώρα», αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των κατεχομένων δήλωσε ότι οι ενέργειες της «βουλής» δεν πλήττουν μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και ολόκληρη τη χώρα και κάλεσε τους «βουλευτές» είτε να παραιτηθούν είτε να διεξάγουν πρόωρες εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο «» Ιρσέν Κιουτσιούκ μετά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν στη , δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί λύση σύντομα και προειδοποίησε ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε σωστά το 2013, τότε η κατάσταση στο Κυπριακό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την επαρχία Λευκωσίας είναι ο Μουτλού Αζγκίν.
Με τίτλο «Η λύση είναι εφικτή το 2013», η εφημερίδα «Κίπρις» (), γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ σε δηλώσεις του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, είπε ότι στηρίζει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το 2013 πρέπει να είναι η χρονιά της λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σερντάρ Ατάι, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου», δήλωσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην επαρχία Κερύνεια συνελήφθηκαν άτομα τα οποία ρύπαιναν με σκουπίδια περιοχή την οποία ο «δήμος» καθάριζε συχνά και τους επιβλήθηκε πρόστιμο.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πνιγήκαμε στις αυξήσεις», αναφέρει ότι οι αυξήσεις στην βασικών προϊόντων όπως τα καύσιμα, που συνεχίζονται από το 2009, έχουν γονατίσει τους πολίτες. Αλλού γράφει ότι, η κοινοπραξία πετρελαίου της Τουρκίας δήλωσε ότι κάνει έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου στην Καρπασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την επαρχία Λευκωσίας Μουτλού Αζγκίν δήλωσε ότι το κόμμα του είναι η εγγύηση του «τουρκικού λαού της Κύπρου».

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: