Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – «Ειλικρινείς οι συνομιλίες», συμφωνία για σταθεροποίηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, μετά τις «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν «να προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση, πρόσθεσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Τσιν Γκανγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον «πιο σημαντικό κίνδυνο» για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα. Υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: