Επιμένει ο Ζελένσκι για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε από την Βαρσοβία την πεποίθησή του πως η πολωνική κυβέρνηση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός συνασπισμού δυτικών χωρών, πρόθυμων να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τον αγώνα απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Σε ομιλία του απόψε σε κεντρική πλατεία της πολωνικής πρωτεύουσας, ο Ζελένσκι τόνισε πως «η Ρωσία δεν πρόκειται να νικήσει την Ευρώπη όσο η Ουκρανία και η Πολωνία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης».

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, πείθοντας τις απρόθυμες χώρες να ενισχύσουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό. Νωρίτερα σήμερα, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα σοβιετικής κατασκευής MiG-29 (περίπου 30) που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει οκτώ MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα έξι στο Κίεβο.


Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ντούντα απένειμε στον Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.

Οι Πολωνοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τάσσονται στο πλευρό των Ουκρανών σε αυτόν τον πόλεμο. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos έδειξε ότι πάνω από 8 στους 10 (ποσοστό 82%) πιστεύουν ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη.


.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: