Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ελληνόφωνης Νότιας Ιταλίας και της Ελλάδας

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην ανακαινισμένη οικία Μποδοσάκη, παρουσία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και αφετέρου των Δημάρχων και εκπροσώπων της Περιφέρειας της Απουλίας και της ένωσης των Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα, υπογράφθηκε συμφωνία για την έναρξη και ανάπτυξη μιας σταθερής συνεργασίας που συμφωνείται να ξεκινήσει με την ίδρυση Γραφείου Εκπροσώπησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Γκρετσία Σαλεντίνα για την διασφάλιση της ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της ελληνόφωνης περιοχής της Γκρετσία Σαλεντίνα και γενικότερα της Απουλίας και της Νότιας Ιταλίας με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ως εξής:

• Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια με αναφορά στην διδασκαλία του γρίκου και της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και συνεργασία στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.
• Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εκδόσεων.

• Συνεργασία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.


Τα μέρη θα συμβάλλουν ώστε:

• να προωθήσουν την διδασκαλία και τη μελέτη της διαλέκτου γκρίκο και της νεοελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικά μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα.
• να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την κινητικότητα των σπουδαστών, για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Απουλίας, καθώς και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για τον σκοπό αυτό.
• να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και σχολείων με σκοπό την ανάπτυξη περιεχομένων που στοχεύουν στη γνώση των κοινών στοιχείων της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και της Απουλίας στο πλαίσιο της Μεσογείου.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: