Έλληνες ασθενείς στο σπίτι, λόγω κρίσης

Έλληνες ασθενείς στο σπίτι, λόγω κρίσηςΗ και τα »δημόσια» νοσοκομεία αποτρέπουν τους ασθενείς, αναγκάζοντάς τους να αρρωσταίνουν και να παραμένουν στο σπίτι τους. Μείωση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία

Ασθενείς στο σπίτι τους φαίνεται ότι είναι πια οι , καθώς αποφεύγουν λόγω οικονομικών δυσκολιών ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία.


Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η στρέφει τους ασθενείς στο…
… δημόσιο σύστημα υγείας , όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία αποφεύγουν ακόμη και αυτό. Η έρευνα άλλωστε της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας είναι σαφής: 6 στους 10 ασθενείς παραμελούν την τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, στα εξωτερικά ιατρεία καταγράφεται μείωση 1% στο μέσο όρο των εισερχομένων, με μία μικρή αύξηση 6% στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Διαπίστωση καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο οι νοσηλείες όσο και οι επισκέψεις δεν είναι δωρεάν. Συμμετοχή στα έξοδα υπάρχει από την ώρα που ο ασθενής θα περάσει την πύλη με το εισιτήριο των 5 , μέχρι και στις διαγνωστικές εξετάσεις με ποσοστό 15%.

Τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποδεικνύουν την κατάρρευση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων, όπου ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει και 90 ευρώ την επίσκεψη ανάλογα με το ποια βαθμίδα γιατρού θα επιλέξει.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές στο ΕΣΥ παραμένουν στα ύψη καθώς δεν έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η επίσκεψη σε ιδιωτικό γιατρό κοστίζει το πολύ 20 ευρώ (με τιμές ), ενώ στα απογευματινά ιατρεία το ποσό μπορεί να είναι και τριπλάσιο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος όρος μείωσης των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία άγγιξε το 2012 σε σύγκριση με το 2011 σε σχέση με το 2011 το 7%, με την Αθήνα να έχει μείωση 11%.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς-Αιγαίου) εκτινάχθηκαν οι επισκέψεις με αύξηση το 2012 κατά 28%.

Βέβαια, η εξέλιξη της επιστήμης περιορίζει τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών. χαρακτηριστικό είναι ότι μειώθηκε στο ΕΣΥ η μέση διάρκεια νοσηλείας κατά μέσο όρο 4%, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια το ποσοστό αγγίζει το 15%.

Έλληνες ασθενείς στο σπίτι, λόγω κρίσης

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: