Εκβιάζουν οι φαρμακοτρίφτες

Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακευτικών εταιριών που υποβάλλουν αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για απόσυρση σκευασμάτων. Αιτία σύμφωνα με στελέχη του χώρου είναι οι χαμηλές ελληνικές τιμές, που αφενός συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές και αφετέρου θεωρούνται ασύμφορες.
Εκβιάζουν οι φαρμακοτρίφτες
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σημερινό συνέδριο για τα γενόσημα, φέτος έχουν ήδη υποβληθεί 23 αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, οι εταιρίες παρέχουν τρίμηνο περιθώριο στην πολιτεία, με στόχο την μέριμνα της κάλυψης των αναγκών των ασθενών αλλά και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Πάντως, το πρόβλημα της απόσυρσης φαρμάκων ξεκίνησε έντονα πέρσι, όταν υποβλήθηκαν 223 αιτήσεις στον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν εντός του έτους 203 φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων είναι κυρίως κολλύρια, αντι-ιικά, αναισθητικά, ενώ στην λίστα συμπεριλαμβάνεται και μικρός αριθμός ογκολογικών φαρμάκων.

Σημειώνεται, ότι για την αντιμετώπιση ασθενειών από φάρμακα που έχουν αποσυρθεί και κρίνονται ως αναντικατάστατα, προβλέπεται η παραγγελία σκευασμάτων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: