Έκθεση Εurobank: Γιατί η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα που δεν έχει βγει από τα μνημόνια

Ειδική έκθεση της Eurobank με τίτλο «Το κόστος της αβεβαιότητας», την οποία επιμελήθηκαν ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλας Καραμούζης και ο  Group Strategy της Τράπεζας, Α. Κουλεϊμάνης, έρχεται να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα, που δεν έχει κατορθώσει ακόμη να βγει από τα μνημόνια, σε αντίθεση με την Κύπρο, Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα διατηρεί τη χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρωζώνη, πολύ χαμηλότερη του «investment grade», και πληρώνει τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα κυβερνητικά της ομόλογα για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Ακόμη, παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι τιμές κινητών και ακινήτων αξιών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, η στενότητα ρευστότητας και η στασιμότητα στην επιστροφή καταθέσεων συνεχίζονται, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου παραμένει περιορισμένη.

Οι παράγοντες που τροφοδότησαν την κρίση είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η έντονη πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους, η ασυνέπεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων (ιδιοκτησία προγράμματος), το λάθος μείγμα πολιτικής που εφαρμόσθηκε και η απουσία ενός ελληνικής ιδιοκτησίας, πειστικού εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: