ΕΚΤ: Αύξησε τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

ΕΚΤ: Αύξησε τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Σε αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ περίμενε την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, ώστε να αυξήσει την παροχή ρευστότητας μέσω ELA. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σήμερα από τη Φρανκφούρτη, «τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουμε μια σειρά ειδήσεων με την έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου-γέφυρας, με τις εγκρίσεις της συμφωνίας από διάφορα κοινοβούλια -και το ελληνικό-, που έχουν αποκαταστήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση του ELA».

Μαστίγιο και καρότο

Το καρότο, που στρώνει το δρόμο για το επερχόμενο άνοιγμα των τραπεζών, έρχεται μετά από το μαστίγωμα δυο εβδομάδων, όπου η Φρανκφούρτη του θα-κάνω-τα-πάντα-για-τη-διατήρηση-του-ευρώ Ντράγκι προσπάθησε να κρατήσει λεπτές ισορροπίες στη γαλλογερμανική κόντρα που εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στον ELA είχε παραμείνει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ από τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ της 1ης Ιουλίου. Πέντε ημέρες μετά από την πρώτη προειδοποιητική βολή και μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα και το συντριπτικό ελληνικό «Όχι», η ΕΤΚ έσφιξε ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προχωρώντας σε προσαρμογή της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό του κουρέματος.

Οι κλιμακούμενες αυτές κινήσεις είχαν τότε θεωρηθεί ως μέρος των πιέσεων της Φρανκφούρτης, αφενός προς τον αδύναμο της υπόθεσης, δηλαδή την Αθήνα, αφετέρου προς πιστωτές της, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, με ορίζοντα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, όποτε λήγουν ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, οι τράπεζες χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση περί τα 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις). Το δωράκι του Ντράγκι δίνει κάποιες ανάσες, η επαναφορά, όμως, στην κανονικότητα περνάει από πολλές πόρτες.

Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ελληνικές τραπεζικές πηγές ανέμεναν αύξηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πηγές του εξωτερικού έκαναν λόγο για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του ελληνικού ζητήματος μετά την επόμενη ψήφιση προαπαιτούμενων για τη συμφωνία στις 22 Ιουλίου, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Οδηγία BRRD της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάσωση και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Για την ΕΚΤ δεν ετίθετο ζήτημα Grexit

Μετά από δυόμισι εβδομάδες παγώματος της ρευστότητας και κεφαλαιακών ελέγχων, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε συμφιλιωτικός στην καθιερωμένη για την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη μηνιαία συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ. Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι βάσει καταστατικού η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι σε πρόγραμμα για να δεχθεί περαιτέρω στήριξη από τη Φρανκφούρτη, διευκρινίζοντας ότι η όποια απόφαση για το μέλλον της χώρας ήταν πολιτική και ως εκ τούτου η ΕΚΤ όφειλε να τηρήσει στάση αναμονής. Όπως τόνισε, «πάντα δρούσαμε με την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Δεν ετίθετο ερώτημα».

Παρά τις πιέσεις των γερακιών στη Φρανφκούρτη, ο Μάριο Ντράγκι δεν τράβηξε την πρίζα, αλλά κανείς είναι πια σε θέση να πει αν είναι μόνιμες ή όχι οι βλάβες από τον εξάμηνο στραγγαλισμό των ελληνικών τραπεζών.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: