Εκλογές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν χάνει από όλους τους πιθανους αντιπάλους του στις δημοσκοπήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να βαδίσει στα χνάρια του Αντνάν Μεντερές, αν και γνωρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας ολοκλήρωσε τον πολιτικό και βιολογικό βίο του στην αγχόνη.

Ο Ερντογάν, μαέστρος των συμβολισμών, επέλεξε ως ημερομηνία διπλών εκλογών τη 14η Μαΐου, εργαλειοποιώντας το συναίσθημα απέναντι στη δυσαρέσκεια για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και την αποτυχία του να πείσει ότι η Τουρκία κατέστη επί των ημερών του η περιφερειακή υπερδύναμη που οραματιζόταν.

Η 14η Μαΐου 1950 είναι η μέρα που το Δημοκρατικό Κόμμα μπόρεσε να υπερισχύσει των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, κερδίζοντας τις εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται ως πολιτικός διάδοχος του Μεντερές, ο οποίος κυβέρνησε ως το 1960, οπότε ανετράπη με πραξικόπημα και εκτελέστηκε.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε την ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Στις 14 Μαΐου 1950 ο αείμνηστος Μεντερές είπε “φτάνει πια” και βγήκε από την κάλπη με μεγάλη νίκη. Ζητάμε τη στήριξη του έθνους μας το 2023 λέγοντας “φτάνει”, ο λόγος, η απόφαση και το μέλλον ανήκουν στο έθνος».


Δύο κάλπες

Στις 14 Μαΐου θα στηθούν δύο κάλπες (προεδρικές και βουλευτικές) και ουσιαστικά θα συγκρουστούν δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, με δεκανίκι τον ακραίο ισλαμιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το άλλο αυτό του «τραπεζιού των έξι», με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Από το σχήμα της αντιπολίτευσης απουσιάζει μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα, με τον φυσικό ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς να βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Ερντογάν στοχεύει σε παράταση της 20ετούς κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, παραμένοντας για ακόμα μία θητεία στην προεδρία του κράτους, διατηρώντας παράλληλα και τον έλεγχο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: