Εκλογές στην Ισπανία: Παράταση λίγων ωρών για τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την επιστολική ψήφο

Η εκλογική επιτροπή της Ισπανίας έδωσε σήμερα παράταση μισής ημέρας στην ταχυδρομική υπηρεσία προκειμένου να παραλάβει τις επιστολικές ψήφους εκατομμυρίων Ισπανών, εν μέσω των θερινών διακοπών και επειδή, όπως είπε μια εκπρόσωπος του σωματείου των ταχυδρόμων, «οι Ισπανοί τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή».

Περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ζητήσει να ψηφίσουν διά αλληλογραφίας σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή το 6,9% των 37,7 εκατ. εκλογέων, αριθμός πρωτοφανής. Λίγες ώρες προτού να λήξει η προθεσμία, σήμερα, η εκλογική επιτροπή αποφάσισε να την παρατείνει μέχρι τις 14.00 της Παρασκευής ώστε «να διευκολύνει όσο είναι δυνατόν» τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Η ταχυδρομική υπηρεσία Correos είχε ζητήσει την παράταση προκειμένου να προλάβουν όλοι να καταθέσουν την ψήφο τους στα ταχυδρομεία.


Η εκλογική επιτροπή τόνισε πάντως ότι η Correos θα πρέπει αν διασφαλίσει ότι τα ψηφοδέλτια θα παραδοθούν στα εκλογικά τμήματα όπου είναι εγγεγραμμένοι οι ψηφοφόροι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή, 23 Ιουλίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, σε μια περίοδο που πολλοί είχαν ήδη κλείσει τις θερινές διακοπές τους.


Η Θαϊδα Γιάνο, η πρόεδρος του σωματείου των ταχυδρομικών, είπε ότι τα ταχυδρομεία στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα πιέζονται πολύ. «Εμείς οι Ισπανοί τείνουμε να τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν ουρές σε κάποιες τουριστικές περιοχές και λιγότεροι άνθρωποι στο κέντρο των μεγάλων πόλεων», είπε.

Η υπηρεσία εξήγησε ότι οι 20.000 υπάλληλοι που προσέλαβε προσωρινά δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το φαβορί των εκλογών, εξέφρασε τον φόβο ότι ορισμένοι ψηφοφόροι δεν θα καταφέρουν να ψηφίσουν, λόγω των καθυστερήσεων.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα δείχνουν ότι ο Φεϊχό θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά θα χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, το PP και το Vox ενδέχεται να εκλέξουν 140 και 36 βουλευτές αντίστοιχα, ακριβώς τον αριθμό που απαιτείται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο 350μελές κοινοβούλιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: