«Είχαμε τις δουλειές μας αλλά τώρα πρέπει να βρούμε άλλες»

Της Έλενας Καραβασίλη 

Με το βλέμμα… στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής είναι και οι πρόσφυγες που έφτασαν με λεωφορεία σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Καρφωμένοι» στα κινητά τους τηλέφωνα, προσπαθούν μέσω διαδικτύου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ ρωτάνε με αγωνία αν έχουν ανοίξει τα σύνορα των Σκοπίων που παραμένουν τελείως κλειστά εδώ και 12 μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ήταν αυτοί που αφότου εγκαταστάθηκαν στις σκηνές του στρατού και την αποθήκη 18 του λιμανιού- όπου φιλοξενούνται- βγήκαν από τους χώρους του ΟΛΘ προκειμένου να αγοράσουν φαγητό και… επιπλέον σκηνές.

O Ίσα Χασάν δήλωσε στο karfitsa.gr πως είναι Σύριος πρόσφυγας και έχει έρθει εδώ με τη γυναίκα του και τα δύο του ανίψια που. Επιθυμία του είναι να πάει στη Γερμανία, όπου έχει εκεί κάποιους φίλους. «Στη Συρία πουλούσα ρούχα, όμως με την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, αναγκάστηκα να τα παρατήσω όλα και να προσπαθήσω να φτάσω στη Γερμανία». Όπως εξηγεί, ο ίδιος μαζί με άλλους συμπατριώτες του έφτασαν από τη Συρία στην Τουρκία με τα πόδια και από εκεί στη Μυτιλήνη.

«Στη Συρία ήμουν δάσκαλος. Έχω φτάσει εδώ με την οικογένειά μου και θέλουμε να πάμε στο Βερολίνο όπου έχουμε κάποιους συγγενείς», λέει ο Βασίλ Μοχμαντ.

Ο Μοχαμεντ Γκολιν ήταν μηχανικός αυτοκινήτων στη Συρία. Όπως είπε στο karfitsa.gr, θέλει να πάει στη Γερμανία για να βρει το γιο του που ζει εκεί εδώ και πέντε μήνες.

Ο Μοχαμεντ Οσμαν είναι πατέρας ενός παιδιού και μαζί με τη γυναίκα του θέλει και αυτός να πάει στη Γερμανία. «Ζούσαμε στο κέντρο της Συρίας όπου εγώ δούλευα ως λογιστής. Τα πράγματα πια εκεί είναι πολύ άσχημα. Έχουμε κάποιους συγγενείς και έτσι περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα για να πάμε στη Γερμανία. Ελπίζω σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής να αποφασίσουν πως θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλιώς πραγματικά δε ξέρω τι θα κάνουμε».  

Ο Τζοαν Οσο είναι 16 χρονών και βρίσκεται στις σκηνές που έχουν στηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με τη μητέρα του. Όπως μας εξήγησε, ο πατέρας του βρίσκεται ήδη στη Γερμανία εδώ και πέντε μήνες. Μαζί με τη μητέρα του, πέρασαν από την Τουρκία στη Μυτιλήνη… με στόχο να φτάσουν στη Γερμανία.

«Στη Συρία είχα δικό μου τουριστικό πρακτορείο, όμως λόγω του πολέμου αναγκάστηκα να φύγω. Η σύζυγός μου είναι έγκυος και μαζί με άλλους συμπατριώτες μας θέλουμε να φτάσουμε στη Γερμανία, όπου έχουμε συγγενείς. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», λέει ο Αχμεντ Ισμεκ.

Να σημειώσουμε πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται από το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι καταγεγραμμένοι και ελεύθεροι να κινηθούν στην πόλη. Κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον καταυλισμό, υποχρεούνται να έχουν μαζί τους τις καρτέλες καταγραφής που τους έχουν δοθεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος νωρίτερα σε δημοσιογράφους, η σίτιση των προσφύγων θα γίνεται με ευθύνη του ελληνικού στρατού. Η μέριμνα για την καθαριότητα των αποθηκών και των χώρων υγιεινής ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Η τήρηση της τάξης θα διασφαλίζεται από τους άντρες του λιμενικού σώματος. Την περίθαλψη και την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων θα αναλάβει το Κοινωνικό Ιατρείο του ΟΛΘ με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιατρών του Κόσμου και του Ερυθρού Σταυρού. Την ευθύνη για τον συντονισμό των εθελοντών και των κοινωνικών οργανώσεων έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

—-

Κλιμάκιο εθελοντών διέθεσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την περίθαλψη των πρώτων προσφύγων που έφθασαν το πρωί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως μας ενημερώνουν «Η αποστολή που απαρτίζεται από έναν γιατρό, νοσηλεύτρια, εθελοντές της νοσηλευτικής υπηρεσίας και σαμαρείτες – διασώστες, θα βρίσκεται εγκατεστημένη σε σκηνή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο και θα προσφέρει ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και πρώτες βοήθειες. Ήδη οι πρώτοι 362 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και λίγοι Ιρακινοί κατέφθασαν το πρωί με λεωφορεία στο Λιμάνι, προερχόμενοι από Δωδεκάνησα και ενδιάμεσο σταθμό την Καβάλα. Θα εγκατασταθούν στις ειδικά διαμορφωμένες Αποθήκες 18 και 21 του τρίτου προβλήτα του Ο.Λ.Θ. που θα λειτουργήσουν ως κέντρο φιλοξενίας. Στην συγκεκριμένη ανθρωπιστική δράση συνεργάζονται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο, το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο στρατός, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ την ευθύνη του γενικού συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων θα έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στο κτίριο του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, στην οδό Ν. Κουντουριώτη 10, στο Λιμάνι. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 531533-6)»

 

—–

«Η συγκεκριμένη ομάδα ήρθε στις 11μιση, από την Καβάλα, είναι γύρω στα 260 άτομα, κυρίως οικογένειες από την Συρία και Ιράκ», γνωστοποιεί στον Alpha 96.5 ο αναπληρωτής υπεύθυνος ασφαλείας του ΟΛΘ, Ιάκωβος Καϊλής. Ο ίδιος περιγράφει πως ένα μεγάλο μέρος των αφιχθέντων είναι παιδιά και έφηβοι, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχει ζητήσει από τον ΟΛΘ ο δήμος Θεσσαλονίκης, «δόθηκαν οι δύο αποθήκες και υπάρχει ασφάλεια γιατί δεν είναι ανοιχτός χώρος ενώ υπάρχουν εξωτερικά και τουαλέτες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο δήμος διαχειρίζονται το ζήτημα της θέρμανσης και των κλινών. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα έχουμε την πλήρη εικόνα.» επεξηγεί ο κ. Καϊλής. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαμονής των προσφύγων στο λιμάνι, «δεν είναι ούτε φυλακισμένοι, ούτε τους απαγορεύεται να κινηθούν σε όλη την χώρα», υποστηρίζει ο κ. Καϊλής και επισημαίνει πως μέχρι ώρας «δεν υπάρχει ενημέρωση και για άλλες αφίξεις προσφύγων». Κατά τα λεγόμενα του αναπλ. Υπεύθυνου ασφαλείας του ΟΛΘ, «όλοι μας λένε ότι πρώτη φορά βλέπουν τέτοια ευταξία και είμαστε χαρούμενοι όλοι για αυτό.» ενώ οι πρόσφυγες λένε στους υπεύθυνους πως είναι ενήμεροι για την κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια.  Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Καϊλής, πολλοί εκ των προσφύγων βρίσκονται σε επικοινωνία με συγγενείς τους οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε κέντρα φιλοξενίας στη Δράμα, στην Αθήνα και αλλού, με σκοπό να επανασυνδεθούν.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: