Εγκρίθηκε η ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια

Εγκρίθηκε η ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργειαΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η κύρωση της Συμφωνίας του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την .

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αθανάσιος Πετράκος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν προωθεί την ενεργειακή συνεργασία των δύο λαών, και αποτελεί ένα απλό ευχολόγιο που είχε υπογραφεί για επικοινωνιακούς λόγους επί των ημερών της υπουργού Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Τίνας Μπιρμπίλη.

Επισήμανε δε ότι η αυτή αναφέρει ότι τα δύο μέρη, η Ελλάδα και η Τουρκία, συμφωνούν για την έγκαιρη υλοποίηση του ITGI, τον αγωγό που συμφωνήθηκε προ πενταετίας και ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει «μπει στο ψυγείο».

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους επισήμανε ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του , ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI, με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν στην Ευρώπη.

Ομοίως και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας ανέφερε ότι το νόμου είναι άνευ αντικειμένου.

Ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι και αυτή η συμφωνία εντάσσεται στις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή και αναδεικνύει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για αντιλαϊκές μπίζνες στην περιοχή. Κατήγγειλε δε ότι η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Παπαγεωργίου: Ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί

«Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφονται μεταξύ των κρατών δεν μπορεί να επικαιροποιηθούν», διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και σημείωσε ότι ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

«Θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες», είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας: «Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται τον Nabucco για τον νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για τον νότιο διάδρομο».

Στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το ενδεχόμενο διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ούτε καν συζήτηση, ειδικά για ηλεκτρική διασύνδεση.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: