Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – «Μάχη» για να μην περάσει η φωτιά στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρου όπου έχει ξεσπάσει φωτιά κοντά στο δάσος της Δαδιάς, η οποία καίει “τραχεία πεύκη”, ένα είδος πεύκου της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις με την έκταση του να υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα και όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά κινείται πλέον και προς το Εθνικό Πάρκο.

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο πρώτος στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Για τον σκοπό αυτό γίνεται προσπάθεια και από τα μηχανήματα έργου του Στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μετά και την απόσυρση των εναέριων μέσων λόγω σκότους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ενισχύθηκαν.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα «Δευκαλίωνας» του Στρατού Ξηράς.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν σε δύο κύματα τα εναέρια μέσα. Στην από αέρος επιχείρηση θα πάρουν μέρος 2 ελικόπτερα Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Δείτε τις προσπάθειες του στρατού να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες







Περιγράφοντας  νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.



«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι στη Δαδιά Έβρου» ανέφεραν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα στην επικράτεια.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.


Δείτε το σημείο της φωτιάς στον χάρτη


Δείτε φωτογραφία του e-evros.gr, από το μέτωπο της φωτιάς στις 17.00


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: