Ντράγκι: Αναγκαία η χαλαρή νομισματική πολιτική

 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017 με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο. 

Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ν΄ αυξήσει το μηνιαίο αυτό όριο ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σημείωσε, εκτιμά ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αντανακλάται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6), ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της για το 2019 στο 1,6%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 1,7% από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Για το 2018 ο ρυθμός του ανέβηκε στο 1,6% (από 1,5%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,7% για το 2019.

Σε ερώτηση για τις προοπτικές του ευρώ ενόψει των κινδύνων που καραδοκούν, ο Μάριο Ντράγκι ήταν κατηγορηματικός. «Το ευρώ ήρθε για να μείνει», είπε, προσθέτοντας ότι το κοινό νόμισμα έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός αλληλεγγύης κυρίως για τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα και ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής. 

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: