ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος

Ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε πως το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος στην Ελλάδα, λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων και της ταχύτητας με την οποία εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, «χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο κ. Franks χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, συστήνοντας όμως προσοχή για τη μετά-μνημόνιο εποχή στη χώρα. «Δεν πρέπει να υπάρχει αίσθηση εφησυχασμού πως ακόμα κι αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί φέτος όλα θα είναι καλά για πάντα», τόνισε.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων της και την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που σημείωσε πρόσφατα, ενώ πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν θεώρησε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα λιτότητας φέτος. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ακόμα χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία.

Στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης. Παραμένει, ωστόσο,  η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων, συνεχίζει το δημοσίευμα. Δύο μεγάλοι επενδυτές που μίλησαν στο Reuters, δήλωσαν πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά. Για άλλους επενδυτές πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: