Διορισμό Ποινικού ανακριτή ζητούν οι Δικηγόροι

Διορισμό Ποινικού ανακριτή ζητούν οι Δικηγόροι

Έκπληξη και αισθήματα απογοήτευσης εκφράζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για την πρόθεση της κυβέρνησης να διορίσει «ερευνητική επιτροπή» για την …
, τονίζοντας ότι με νωπά τα προβλήματα που προκλήθηκαν μετά το πόρισμα Πολυβίου, μια νέα ερευνητική επιτροπή θα προκαλέσει ατέρμονες συζητήσεις και ζητεί τον διορισμό ποινικού ανακριτή.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης σημειώνεται ότι σε μια εποχή που ο λαός μας εμβρόντητος βλέπει την περιουσία του και τους κόπους της ζωής του να εξανεμίζονται σε λίγα λεπτά, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, τα εγκλήματα αυτών που συνέβαλαν στην οικονομική τραγωδία του τόπου, δεν μπορεί να διερευνηθούν στα πλαίσια και τους όρους μιας Ερευνητικής Επιτροπής. «Η Ερευνητική Επιτροπή δεν καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε σφαίρα δικαίου. Είναι ακόμα νωπά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την άρνηση των υπευθύνων να αποδεχθούν τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής του κ. Πολυβίου».

Την αναποτελεσματικότητα των Ερευνητικών Επιτροπών την γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προστίθεται, αφού με δική του παρέμβαση τροποποιήθηκε «Ο Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος» ώστε να δημοσιεύονται τα πορίσματα της και η έρευνα να τελειώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα νέο πόρισμα μιας Ερευνητικής Επιτροπής, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, απλά θα οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις και δηλώσεις και θα χαθεί και πάλιν η ουσία.

«Σήμερα που τα ποινικά αδικήματα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, όπως η παραμέληση του καθήκοντος η αμέλεια που προκαλεί βλάβη ή , η κατάχρηση εμπιστοσύνης από κρατικό αξιωματούχο που επηρεάζει τις τύχες του τόπου μας, πρέπει να διερευνηθούν από «Ποινικό Ανακριτή» που θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο , από ανθρώπους με ειδικές γνώσεις , που θα περιβάλλονται από εξουσίες που τους δίδει ο Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος». Ο διορισμός Ποινικού Ανακριτή εξάλλου, σημειώνει, αποτελεί και δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πρόσφατο διάγγελμα του.


«Ο λαός μας δεν αναμένει μετάθεση των ευθυνών και των προβλημάτων αλλά αναμένει πραγματική έρευνα και προσαγωγή όσων ενέχονται στην καταστροφή του τόπου μας, ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη «Τραγωδία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στα χέρια μιας Ερευνητικής Επιτροπής, όχι γιατί αμφισβητούμε το κύρος, την ακεραιότητα και τα ήθος αυτών που γνωρίζουμε ότι θα την αποτελέσουν, σημειώνεται, αλλά «διότι πιστεύουμε ότι αυτή η «Τραγωδία» δεν μπορεί να περιοριστεί στα πλαίσια και τους όρους μιας Διερευνητικής Επιτροπής».

alithia.com.cy
Διορισμό Ποινικού ανακριτή ζητούν οι Δικηγόροι Διορισμό Ποινικού ανακριτή ζητούν οι Δικηγόροι

Διορισμό Ποινικού ανακριτή ζητούν οι Δικηγόροι

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: