Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Kατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του, της Κύπρου Νίκο Χριστουδουλίδη και του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στα πλαίσια του τριμερούς σχήματος συνεργασίας, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν «εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που μαστίζεται από κρίσεις και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς».

«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι υποσχόμενη, αλλά δε στρέφεται κατά οιουδήποτε. Αντίθετα είναι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, υπό μια βασική προϋπόθεση, το κοινό αυτονόητο: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εκ νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως οι εξελίξεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρόσφατων επαφών του με κοινό παρανομαστή να αποτελεί το «πώς θα αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

«Τονίσαμε από κοινού ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στην προσπάθεια επιβολής των θέσεων της Τουρκίας δια της βίας είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας, προς όφελος του συνόλου των χωρών της περιοχής», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, είναι μια πράξη σκοταδισμού

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: