Δέκα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία του Παναμά το 2024

Συνολικά 10 υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την 5η Μαΐου 2024 στον Παναμά, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από το εκλογοδικείο (την εφορευτική επιτροπή).

Ανάμεσα στους υποψήφιους φιγουράρουν οι πρώην πρόεδροι Ρικάρδο Μαρτινέλι (δεξιά) και Μαρτίν Τορίχος (κεντροδεξιά), ο νυν αντιπρόεδρος Χοσέ Γκαμπριέλ Καρίσο (σοσιαλδημοκράτης), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμουλο Ρουξ (δεξιά) και ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Χοσέ Ισαβέλ Μπλαντόν (κεντροδεξιά).

Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Εμπορίου Μελιτόν Αρότσα (κεντροδεξιά), ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Ρικάρδο Λομπάνα (κεντροδεξιά), η βουλεύτρια Σουλάι Ροδρίγκες (σοσιαλδημοκράτισσα), η εκπαιδευτικός Μαριμπέλ Γκόρντον (αριστερά) και ο δικηγόρος Χοσέ Αλμπέρτο Άλβαρες (δεξιά).

Αυτές οι προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σε έναν γύρο, θα είναι οι έβδομες στον Παναμά μετά την αμερικανική εισβολή του 1989, που έβαλε τέλος στη δικτατορία του Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα.

Η διαδικασία θα αναδείξει τον διάδοχο του απερχόμενου προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο, που δυνάμει του Συντάγματος δεν δικαιούται να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία.

Την ίδια ημέρα, οι ψηφοφόροι στον Παναμά θα εκλέξουν τα μέλη του κοινοβουλίου και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, φαβορί των προεδρικών εκλογών είναι ο κ. Μαρτινέλι, παρότι η συμμετοχή του είναι αβέβαιη, εξαιτίας της πρόσφατης καταδίκης του να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξης για ξέπλυμα χρήματος. Οι συνήγοροί του έχουν ασκήσει έφεση.

Ο κ. Μαρτινέλι αναμένεται εξάλλου να δικαστεί τον Αύγουστο για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας που έχει παραδεχτεί πως μοίρασε δωροδοκίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πολιτικούς στη Λατινική Αμερική προκειμένου σε αντάλλαγμα να εξασφαλίσει αναθέσεις για δημόσια έργα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: