BBC: Πώς λειτουργούν οι βόμβες διασποράς που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Δείτε βίντεο

Έντονη ανησυχία εκφράζουν πολλές χώρες για την απόφαση των ΗΠΑ να δώσει στην Ουκρανία βόμβες διασποράς. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα στείλουν τα όπλα στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια «πολύ δύσκολη απόφαση», ωστόσο το αποφάσισε επειδή «οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά».

Ωστόσο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία αντιτίθενται στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων.

Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορεύσει τις βόμβες διασποράς, λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους Ειδικότερα, πρόκειται για μία κατηγορία όπλων που περιέχει πολλαπλά εκρηκτικά μικρότερα βομβίδια, που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση. Επίσης, τα πυρομαχικά έχουν προκαλέσει διαμάχη για το ποσοστό αποτυχία τους. Τα ανατιναγμένα βομβίδια μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν, προκαλώντας θανάτους και ζημιές σε ανύποπτο χρόνο.


Πώς αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν τα συγκεκριμένα όπλα

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN ότι είχε μιλήσει με τους συμμάχους για την απόφαση, στο πλαίσιο μέρους πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση επικρίθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τη ζωή των αμάχων, ακόμη και πολύ μετά το τέλος της σύγκρουσης».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς που αποστέλλονται στην Ουκρανία αποτυγχάνουν πολύ λιγότερο συχνά από εκείνες που ήδη χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στη σύγκρουση. Όμως, το Σάββατο, ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την απόφασή της.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ερωτηθείς σχετικά σχολίασε ότι η χώρα του είναι μία από τις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση των όπλων αυτών και αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μιας από τις χώρες που πίεσαν για τη δημιουργία της σύμβασης δήλωσε ότι τα όπλα «αδιάκριτα, προκαλούν τεράστια ζημιά σε αθώους ανθρώπους, δυνητικά, και μπορούν επίσης να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις». Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την αντίθεση της Νέας Ζηλανδίας στη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, είπε.

Όχι στις βόμβες διασποράς αλλά ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της έχει «σταθερή δέσμευση» ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.

«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η ίδια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: