AΤΕΙ Πύργου: Διχασμένοι οι σπουδαστές – "Πόλεμος" παρατάξεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων

AΤΕΙ Πύργου: Διχασμένοι οι σπουδαστές   "Πόλεμος" παρατάξεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Ένας μικρός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο του Πύργου μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταθέσουν ένα κοινό πλαίσιο αγώνα και κινητοποιήσεων
ενάντια στο «Αθηνά». Η πλειοψηφία των φοιτητών εμφανίζεται αδιάφορη πλέον για οποιαδήποτε δράση ενώ μέλη παρατάξεων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ποιες δράσεις διεκδίκησης πρέπει να ακολουθήσουν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρότι στην τελευταία τους γενική συνέλευση, κατάφεραν ύστερα από ανεξάρτητη πρόταση που κατέθεσε να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία, υπέρ της συνέχισης της κατάληψης και των κινητοποιήσεων, στην χθεσινή προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας, ελάχιστοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν με αποτέλεσμα ακόμα μια φορά να ματαιωθεί.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο αγώνας τους πρέπει να συνεχιστεί, το ίδιο και η κατάληψη, ακόμα και αν χάσουν το εξάμηνο αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν έχει κανένα νόημα πια να κρατούν τη σχολή τους κλειστή…

«Όχι σε αγώνες φούσκα»

Τη θέση, ότι ο αγώνας των φοιτητών θα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο σπουδαστής Αλέξανδρος Τζιόγκας, μέλος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «Μ.Α.Σ» υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης φέρουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ, της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ. «Η συμμετοχή στην προγραμματισμένη κινητοποίηση ήταν ελάχιστη ως μηδενική.

Το ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να απομονώσουν όσους έχουν φέρει το σύλλογο σε αυτό το σημείο εκφυλίζοντας τον όποιο αγώνα. Οι φοιτητές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από ένα πλαίσιο που θα βάζει την αντιλαϊκή πολιτική και το χαρακτήρα του σχεδίου Αθηνά στην ουσία του. Οι παρατάξεις οι οποίες θέλουν έναν αγώνα «φούσκα» που ξεφουσκώνει σκορπώντας απογοήτευση στο κάθε σπουδαστή ότι τίποτα δεν αλλάζει με τον αγώνα, πρέπει να απομονωθούν. Για το ΜΑΣ, ο αγώνας δεν είναι φούσκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί όποιες εξελίξεις έχουμε στο σχέδιο Αθηνά».

Παράλληλα, επισήμανε ότι σε κάθε κινητοποίηση υπάρχει και διαφορετικό πλαίσιο και πως κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τον σπουδαστή στο σπίτι του, μια ώρα νωρίτερα. «Πιστεύω ότι οι συμφοιτητές μου των παρατάξεων της ΠΑΣΠ της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ έχουν ευθύνη γιατί κατεβάζουν τάχα ανεξάρτητα ενωτικά πλαίσια χωρίς περιεχόμενο και στη ουσία αποφεύγουν σα το διάολο το λιβάνι, τη λήψη πολιτικών χαρακτηριστικών στην πάλη τους. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι που στέλνουν τον κόσμο σπίτια του. Είναι αυτοί, που σύρθηκαν σε ένα παζάρι και σε μία διαβούλευση σε τόσες Γενικές συνελεύσεις να τρέχουν πίσω από τον κάθε ένα για να συζητάνε για το μέλλον μας».

«Στους αγώνες πάντα κάτι χάνεις…»

Η φοιτήτρια Άννα Νούλα αναφέρθηκε στην 5η εβδομάδα κατάληψης και στην σύγχυση που επικρατεί για το εάν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί δεν έχει κόσμο η κατάληψη και μαζικότητα ο αγώνας. «Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουμε μία πτωτική πορεία και οι συμφοιτητές μου δεν συμμετέχουν στην κατάληψη και τις κινητοποιήσει όπως στην αρχή του αγώνα. Θεωρώ όμως, ότι αυτό δεν οφείλεται σε καμία παράταξη αλλά στη διάθεση των φοιτητών οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα περάσει και δεν έχουν πλέον άλλο ψυχικό κουράγιο για να συνεχίσουν να παλεύουν.

Μάλιστα αρκετοί απ’ αυτούς ήδη ξενοικιάζουν και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Επίσης, υπάρχει και η άλλη μερίδα των φοιτητών που έρχονται να ψηφίσουν κατάληψη και βιάζονται να φύγουν για να πάνε για καφέ… Προσωπικά θεωρώ, ότι αν λήξει η κατάληψη θα είναι σα να έχουμε δεχτεί τη μεταβατικότητα κάτι που δεν ισχύει. Θα είναι σα να έχουμε συμφωνήσει με το σχέδιο «Αθηνά». Και αυτό που πραγματικά δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιοι επιμένουν στη λήξη της κατάληψης τη στιγμή που η ΣΔΟ της Πάτρας, το ΣΕΥΠ που δεν επηρεάζεται από το σχέδιο, οι Διοικητικοί Υπάλληλοι και οι Καθηγητές μας, συνεχίζουν την κατάληψη.

Τώρα που μπαίνουν και άλλοι στον αγώνα και εντάσσονται στο πλευρό μας, εμάς μας ήρθε να σταματήσουμε; Επίσης για εκείνους που φοβούνται να μην χάσουν το 6μηνο θέλω να ενημερώσω, ότι μπορούν να κάνουν αναστολή σπουδών όπως συνέβη με τους φοιτητές τους Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας του τμήματος πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, εκεί οι καθηγητές τους έχουν αρχίσει να παραιτούνται για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.

Εδώ έμειναν όλοι όσοι πράγματι αγαπούν τη σχολή τους, γιατί οι υπόλοιποι έχουν βρει τι θα κάνουν, θα πάνε σε κάποιο ΙΕΚ ή θα ξαναδώσουν με το 10% κτλ. Αυτά τα άτομα τα οποία έμειναν, αυτά είναι που πραγματικά νοιάζονται. Κάποιοι φοβούνται να πάρουν στο λαιμό τους ένα χαμένο εξάμηνο. Εγώ έχω να πω ότι σε έναν αγώνα πρέπει να χάσεις και κάτι για να τον κερδίσεις. Μπροστά στην σχολή μου, προτιμώ να χάσω το 6μηνο μου…».

Πηγή: Κική Κολοβέρου-Εφημερίδα Πρωινή

AΤΕΙ Πύργου: Διχασμένοι οι σπουδαστές   "Πόλεμος" παρατάξεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων

xespao

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: