Aπέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη κεντρική εξουσία

«Εμείς οι άμεσα εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη κεντρική εξουσία, καταθέτουμε τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους, με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρμόδιους υπουργούς και την ΚΕΔΕ.

Aπέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη κεντρική εξουσία

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι αναμένεται να συνυπογράψουν και άλλοι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάλεσε και τις υπόλοιπες περιφερειακές ενώσεις της χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είπε, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, τα οποία την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να έχουν ισχύ οι παραιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις αποκεντρωτικές διοικήσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης αναφερόμενος στο ζήτημα των παραιτήσεων επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα προσωπικής και πολιτικής ευθύνης του κάθε δημάρχου ξεχωριστά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση των αιρετών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα όπλα για να ακυρώσουν τις στους δήμους.
Για τον λόγο αυτόν η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βάλλοντας κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δήμων, την κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και την ενίσχυση της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο.
Οι δήμαρχοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, χωρίς εξαιρέσεις, διότι, όπως λένε, «εδώ και έναν χρόνο η αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση είναι».
Ζητούν μάλιστα από την να κατατεθεί αμέσως στη ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων, καλώντας την κυβέρνηση «να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και όχι αποσπασματικά μέτρα, τα οποία είναι στην ουσία αντιμεταρρύθμιση».
Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε οι δήμοι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, είναι αποφασισμένοι να «προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Κόκκινες γραμμές τραβούν όμως οι δήμαρχοι και σε ό,τι αφορά τη των προϋπολογισμών, αποφασίζοντας να μη στείλουν στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Καλούν εξάλλου τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τους αποστείλουν στην εποπτεύουσα Αρχή, δηλαδή στις αποκεντρωτικές διοικήσεις της χώρας.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι «η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας».

Την επιστολή παραίτησης συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Χαρίκλεια Ουσουρτσόγλου, Βέροιας, Αν. Καραμπάτσος, Νάουσας, Φ. Δημητριάδης, Αλεξάνδρειας, Θ. Παπαδόπουλος, Θέρμης, Ευ. Λαφαζανίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Σ. Δανιηλίδης, Νεάπολης – Συκεών, Δ. Παπαδόπουλος, Παύλου Μελά, Θ. Μπακογλίδης, Καλαμαριάς, Δ. Γαλαμάτης, Βόλβης, Λ. Κυρίζογλου, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Ευ. Μπαλάσκας, Κιλκίς, Αθ. Λαπόρδας, Παιονίας, Δημ. Πασόης, Αλμωπίας, Γρ. Στάμκος, Πέλλας, Γ. Παπαθανασίου, Δίου-Ολύμπου, Π. Αγγελίδης, Σερρών, Κλ. Κοτσακιαχίδης, Ηράκλειας, Δημ. Καλαϊτζής, Βισαλτίας, Δ. Ιορδανίδης, Νέας Προποντίδας, Β. Παπαγιάννης, Κασσάνδρας, Γ. Μπίκος, Χαλκηδόνος, Ευ. Πολύζος, Πύδνας-Κολινδρού, Δ. Σαραμάντος, Ωραιοκάστρου, Απ. Καρύδας, Σιντικής, Γ. Γλώσσης, Δέλτα.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: