Ανοιχτά στο πλευρό της Μόσχας η Νότια Αφρική – «Φίλη μας η Ρωσία»

Η Νότια Αφρική, που επικρίνεται για την ουδέτερη θέση της καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προχώρησε σε νέο επίπεδο δηλώνοντας πλέον «φίλη της Ρωσίας», κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Πρετόρια.

Η χώρα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα φιλοξενήσει τον Φεβρουάριο το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας και της Κίνας για κοινές ασκήσεις στ’ανοιχτά των ακτών της και ότι θα «ενισχύσει τις ήδη ακμάζουσες σχέσεις».

Η Νότια Αφρική είναι εξάλλου ένα από τα μέλη της άτυπηε συμμαχίας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

«Όλες οι χώρες πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με τις φίλες χώρες τους», δήλωσε τη Δευτέρα η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Η υπουργός χαιρέτισε «μια συνάντηση από τις πιο ευχάριστες με έναν πολύτιμο εταίρο».

Οι προσεχείς ναυτικές ασκήσεις «αντανακλούν μια βούληση για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λαβρόφ.

Περισσότεροι από 350 Νοτιοαφρικανοί στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν σε αυτές τις κοινές ασκήσεις, που έχουν προγραμματιστεί από τις 17 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία «δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ. «Ωστόσο αυτοί που αρνούνται πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο αρνούνται, τόσο περισσότερο θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση» πρόσθεσε.

Η Μόσχα δηλώνει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη για «σοβαρό διάλογο» με την Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα δεχθεί την προσάρτηση αρκετών εδαφών, αλλά το Κίεβο ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων πριν από οποιονδήποτε διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: