Ανήλικοι τρόφιμοι βιντεοσκοπούσαν τον βιασμό του 7χρονου αγοριού στο Παπάφειο

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και συγκεκριμένα για την κόλαση που βίωνε ένα 7χρονο αγοράκι το 2012 οπότε και βιάστηκε πολλές φορές, ενώ φέρεται να έγινε απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, δεν είναι ένας αλλά έξι οι ανήλικοι (ηλικίας 10 έως 13 ετών) που εμπλέκονται στην υπόθεση κακοποίησης του ανήλικου παιδιού που συγκλονίζει. Στη δικογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, γίνεται αναφορά σε βιασμούς αλλά και βιντεοσκοπήσεις. Ο εφιάλτης του παιδιού δεν είχε τέλος, καθώς φέρεται ότι υπέστη σeξουαλική κακοποίηση ακόμη και ενώ κοιμόταν στο θάλαμο του ιδρύματος.

Στη δικογραφία φέρεται να αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι έφτασαν στο σημείο να καταγράφουν τα όσα έκαναν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Σε ένα από τα βίντεο, τέσσερα παιδιά επευφημούν και χειροκροτούν την παρενόχληση του 7χρονου από δύο άτομα. Οι προτροπές τους είναι εμφανείς, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν και αυτά κατηγορίες ως ηθικοί αυτουργοί. Οι ανήλικοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για βιασμό, αποπλάνηση και προσβολή γεννετήσιας αξιοπρέπειας.

Όπως έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα Μακεδονία, ποινικές διώξεις για «κουκούλωμα» υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι και τότε έγινε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012. Τρόφιμος του Παπάφειου, ηλικίας μόλις 7,5 χρόνων τότε, τρομοκρατημένος απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ μεγαλύτερος σε ηλικία τρόφιμος, συγκεκριμένα ένας 13χρονος, τον βίασε. Η επιστήμονας αμέσως ενημέρωσε τον διευθυντή και τη διοίκηση του Παπάφειου, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά όμως να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί και εκκρεμεί στην ανάκριση, πέραν της αρχικής αναφοράς από την επιστήμονα, κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ και ο άτυχος 7χρονος έμεινε απροστάτευτος.

Η διεύθυνση του Παπάφειου το μόνο που έκανε, περίπου 15 ημέρες αργότερα, ήταν να στείλει έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς, ζητώντας να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή «παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά». Το έγγραφο στάλθηκε εκεί, επειδή η εντολή φιλοξενίας του ανήλικου στο Παπάφειο δόθηκε από τον εισαγγελέα Καστοριάς, με σχετική διάταξη.

Το περιστατικό με τραγικό θύμα τον ανήλικο θα έμενε στην αφάνεια εάν το άτυχο παιδί δεν βιαζόταν ακόμη δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο, τρεις μήνες μετά το πρώτο περιστατικό, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το παιδί λόγω της κατάστασής του διακομίστηκε στο νοσοκομείο και τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της αποκάλυψης. Οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, και τότε σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης στη Θεσσαλονίκη, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε, από τα έγγραφα, ότι η υπόθεση των βιασμών στο Παπάφειο δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο αλλά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Τότε ζητήθηκε να διαχωριστεί η δικογραφία και να γίνει ξεχωριστή έρευνα για ευθύνες των διοικούντων στο ίδρυμα, επειδή  φέρονται να απέκρυψαν το πρώτο περιστατικό βιασμού.

Κι ενώ ο ανακριτής που χειρίστηκε τη δικογραφία για τις ευθύνες της διοίκησης πρότεινε να μπει η υπόθεση στο αρχείο, η Εισαγγελία Εφετών έστειλε τη δικογραφία πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του διευθυντή και των μελών του Δ.Σ. με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία. Οι εργαζόμενοι πάντως αρνούνται ότι έγινε προσπάθεια «κουκουλώματος» και πρόσθεσαν ότι ο 13χρονος δεν είναι πλέον τρόφιμος του ιδρύματος, στο οποίο παραμένει σήμερα μόνο το θύμα του, που είναι πλέον περίπου 11 ετών.

Η Θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ως πρόεδρος τού Παπάφειου Ορφανοτροφείου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τονίζει ότι δεν δικαιολογείται εκτεταμένη δημοσιότητα για τον κατ” επανάληψη βιασμό 7χρονου από άλλο τρόφιμο μέσα στο ορφανοτροφείο και παρόλο που ο μικρός είχε ενημερώσει για όσα τραγικά βίωνε.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος «υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σε αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπικοτήτων τους».

Αναφέρει ότι το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του ιδρύματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: «Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό».

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: