Ανάλυση Politico για τις εκλογές στην Τουρκία: Τι θα αλλάξει με Ελλάδα, ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Στην σημασία των εκλογών στην Τουρκία τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται με ανάλυσή του το Politico.

Με αφορμή την κάλπη της 14ης Μαΐου η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού τονίζει πως στα 100 χρόνια από την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ο Τούρκος πρόεδρος εάν κερδίσει θα βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του. Ο φόβος στη Δύση είναι ότι θα δει αυτή τη στιγμή για να πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από περιφερειακό συγκεντρωτισμό, με μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να συγκεντρώνονται γύρω από τον εαυτό του.

Οι εκλογές θα επιβαρύνουν πολύ την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Politico. Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα καθορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία καθώς και για την μεταναστευτική πολιτική. Ειδική αναφορά γίνεται δε και για τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την άλλη ο Ερντογάν έχει απέναντί του μια αντιπολίτευση που ευθυγραμμίζεται πίσω από τον Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου με το παρατσούκλι «Τούρκος Γκάντι», ο οποίος υπόσχεται μεγάλες αλλαγές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου να έχει προβάδισμα, αλλά ο Ερντογάν είναι ένας σκληραγωγημένος εκλογικός παίκτης, με την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του στην πλάτη του.

«Θα υπάρξει μια αλλαγή από μια αυταρχική μονοανδρική κυριαρχία, προς ένα είδος ομαδικής εργασίας, που είναι μια πολύ πιο δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε στο Politico ο Ünal Çeviköz, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου.

Ακολουθούν τα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία

Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος

Η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα. Όμως η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  
Ακολουθήστε το Newsorama.gr