Αναγκαία για δόση η μείωση δαπάνης για φάρμακα

Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου είναι η εισαγωγή στη χώρα μας 2.500 γενόσημων φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αναγκαία για δόση η μείωση δαπάνης για φάρμακα
Ειδικότερα, ζητείται να τιμολογούνται μηνιαίως τουλάχιστον 400 γενόσημα. Από την μεριά του το , έχει έτοιμο ένα δελτίο τιμών το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Μαΐου και προβλέπει μείωση της τιμής κατά 50% σε 30 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που χάνουν την πατέντα τους με παράλληλη εισαγωγή 530 γενοσήμων.

Όπως τόνισε ο κ. Σαλμάς, με το νέο δελτίο τιμών οι πολίτες θα βρίσκουν αρκετά φθηνότερα φάρμακα που έχασαν την προστασία τους και ακόμη πιο φθηνά νέα γενόσημα τα οποία δεν κυκλοφορούσαν. Σημείωσε ότι το θα είναι διπλό αφού η εξοικονόμηση από τον θα επιστραφεί στους ασθενείς με νέες θεραπείες.
Η τιμολόγηση νέων γενόσημων φαρμάκων είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να κλείσει στα 2,4 δισ. το 2013 από τα 2,8 δισ. που ήταν το 2012.
Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των κυκλωμάτων που εξάγουν παράνομα φάρμακα και ήδη έχουν σταλεί στον εισαγγελέα φάκελοι με υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται έξι φαρμακαποθήκες και περισσότερα από 700 φαρμακεία από όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κύκλωμα που έχει ως βάση τα Ιωάννινα εξάγει παρανόμως φάρμακα στην σε ποσότητες που να καλύπτει το 50% των αναγκών της γειτονικής χώρας.

Υπολογίζεται ότι η των ασφαλιστικών ταμείων από εικονικές συνταγογραφήσεις με κουπόνια από σκευάσματα που εξάγονται παράνομα ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Υγείας προχωρά στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της διαδρομής του κάθε σκευάσματος.
Οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στον ΕΟΦ τους κωδικούς του κάθε σκευάσματος και αναλυτικά τα στοιχεία κάθε παραλήπτη.
MEGATV

Αναγκαία για δόση η μείωση δαπάνης για φάρμακα

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: