Αμερικανοί μηχανικοί: Οι επιστήμονές μας μάθαιναν να καλλιεργούμε τεχνητό κρέας

Αμερικανοί μηχανικοί: Οι επιστήμονές μας μάθαιναν να καλλιεργούμε τεχνητό κρέας
Αμερικανοί μηχανικοί της εταιρείας Modern Meadow παρουσίαζουν μία μοναδική τεχνολογία παραγωγής τεχνητού κρέατος, όπως διαβάζουμε στην «Φωνή της Ρωσίας». Οι επιστήμονές μας μάθαιναν τόσο καιρό να καλλιεργούμε τεχνητό κρέας, δηλώνουν.
Η βάση της διαδικασίας είναι η παραγωγή ινών κρέατος από κύτταρα του μυϊκού ιστού ζώων, τα οποία έχουν ληφθεί μέσω βιοψίας. Αυτές οι ίνες συμπιέζονται σε διάφορα σχήματα, και στη συνέχεια καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρα. Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία αποκαλούν χαριτολογώντας τη συσκευή, που προσδίδει στην πρώτη ύλη το σχήμα της μπριζόλας, ως εκτυπωτή, ενώ την πρώτη ύλη ως βιομελάνια, τα οποία μπορούν να ζωγραφίσουν ένα φωτεινό μέλλον του κόσμου χωρίς βία κατά των ζώων. Με παρόμοιο τρόπο η εταιρεία Modern Meadow σχεδιάζει να ξεκινήσει και την παραγωγή δερμάτινων ειδών.
Η ίδια αρέσει ηχεί όμορφα στ’ χορτοφάγων και φιλόζωων. «Μπορεί να φανταστεί κανείς, πόσες ζωές ζώων θα σωθούν από τα «τεχνητά» ανάλογα του κρέατος και του δέρματος (σ.σ. ταυτίζεται με πονηρό τρόπο το δέρμα με το κρέας). Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανό, ότι στο μέλλον αυτή η μέθοδος θα είναι πολύ πιο οικονομική, απ’ ότι ο πλήρης κύκλος της παραγωγής του φυσικού κρέατος, ξεκινώντας από την εκτροφή του ζώου, τη συντήρησή του και την πάχυνσή του, στη συνέχεια τη σφαγή, τη μεταφορά και άλλα», είναι η «άποψή» τους.
Ο Πίτερ Τιλ, ένας από τους πρώτους επενδυτές του και ο ιδρυτής του Paypal, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, επένδυσε σε αυτό το πρόγραμμα περίπου 350000 δολάρια. Ο κύριος Τιλ θεωρείται ένας , που δεν πετάει τα του στον αέρα. Έτσι, μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι τη Modern Meadow την περιμένει ένα λαμπρό μέλλον. Τους επιστήμονες υποστηρίζει και η οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων PETA, η οποία προσφέρει στην πρώτη εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τεχνητού κρέατος κοτόπουλου, βραβείο ύψους 1 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές, πως θα επηρεάσει η κατανάλωση τεχνητού κρέατος την των ανθρώπων. Την άποψή της εξέφρασε στη «Φωνή της Ρωσίας» η γιατρός-διαιτολόγος Μαρίνα Τσαπόβιτς:
- Θεωρώ, ότι μόνο ο χρόνος και οι διεξοδικές έρευνες του νέου προϊόντος θα μπορέσουν να του δώσουν το «πράσινο φως». Κανένας δεν ξέρει ποια θα είναι η επίδραση αυτού του «κρέατος» στην υγεία μας μετά από 10-15 , καθώς και στις μελλοντικές γενιές. Θυμηθείτε την ευφορία της ανθρωπότητας, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα γεννετικά τροποποιημένα . Ενώ τώρα προσέχουμε, ώστε αυτά τα «αριστουργήματα» της επιστημονικής προόδου να μη βρεθούν στο τραπέζι μας. Η εμπειρία δείχνει, ότι μόνο τα φυσικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία. Θα παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την τύχη αυτής της δημιουργίας, αλλά είναι απίθανο ότι θα συστήσω ποτέ για κατανάλωση παρόμοιο κρέας σε ασθενείς μου.
Επίσης επιφυλακτικός στη δημιουργία τεχνητού κρέατος είναι και ο ασκούμενος χορτοφάγος Πιότρ Σεκαλιόφ:
- Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η επινόηση δεν έχει νόημα, επειδή εκείνοι που θέλουν να απαρνηθούν το κρέας, θα το απαρνηθούν και χωρίς υποκατάστατα, ενώ εκείνοι, οι οποίοι είναι προσκολλημένοι στο κρέας, θα εκλάβουν την ιδέα του τεχνητού κρέατος ως προσβολή. 

(pygmi)

Αμερικανοί μηχανικοί: Οι επιστήμονές μας μάθαιναν να καλλιεργούμε τεχνητό κρέας

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: