Αλλάζουν όλα στην Εθνοφυλακή: Και οι γυναίκες πολίτες θα μπορούν πλέον να παίρνουν τα όπλα

Στην πλήρη αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, του τμήματος δηλαδή των απλών πολιτών που καλούνται να συνδράμουν εθελοντικά στην ασφάλεια της πατρίδας μας, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτό τον καιρό θα προβλέπεται πλέον θεσμικά και η συμμετοχή των γυναικών κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια της χώρας μας, ιδίως σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ο Έβρος. Μην ξεχνάμε ότι στα σύνορά μας οι εθνοφύλακες εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Ελληνικό Στρατό ενώ αρκετές φορές συμμετέχουν και σε διακλαδικές ασκήσεις αντιμετωπίζοντας σενάρια επιθέσεων από τα τουρκικά παράλια ή τις ακτές της γείτονος.

Εκτός όμως από τις μονάδες των συνόρων, θα προβλεφθεί και η δημιουργία τμημάτων Εθνοφυλακής σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου οι εθελοντές θα συνδράμουν κυρίως στην κυβερνοάμυνα (τουτέστιν στην αποφυγή επιθέσεων από χάκερ), στην παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το σχετικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται ομάδα υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή που σύμφωνα με πληροφορίες, αφού μεταβεί το Σάββατο στις Σπέτσες για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αρμάτας, την επόμενη μέρα θα πετάξει με ελικόπτερο μέχρι τη Σύρο προκειμένου να παρακολουθήσει εκπαίδευση Εθνοφυλάκων. Οι εκπαιδεύσεις αυτές μέχρι και σήμερα γίνονται μονάχα Κυριακές, αλλά τώρα το Πεντάγωνο μελετά το ενδεχόμενο ναι τις επεκτείνει και σε άλλες μέρες.

Θυμίζουμε ότι αποστολή της Εθνοφυλακής είναι:

α) Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους,

β) Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.) και

γ) Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως. Αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται στη χώρα μας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Οι έφεδροι Αξιωματικοί – Οπλίτες των Μονάδων Εθνοφυλακής ονομάζονται Εθνοφύλακες, οι οποίοι θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Θεωρείται δε ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, εκείνοι στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής, ή υπηρεσίας, ή εκπαίδευσης και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: