Αλλάζει την εκλογική εξίσωση ο σεισμός στην Τουρκία – Σε «θέση άμυνας» ο Ερντογάν

Στην εκτίμηση ότι οι Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τεθεί πλέον σε νέα βάση καταλήγουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς η εκατόμβη νεκρών και τα εκατομμύρια αστέγων από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία έχει ανατρέψει πλήρως τους όρους του παιχνιδιού, έτσι όπως είχε φροντίσει να τους ορίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καταστροφικός, αυτός, σεισμός «θα μπορούσε να αλλάξει την εκλογική εξίσωση για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας» εκτιμά το CNN, καθώς ο «Σουλτάνος» ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δέκα επαρχίες του νότου της χώρας που επλήγησαν περισσότερο, “πολλές από τις οποίες παραδοσιακά υποστήριζαν τον ίδιο και το Κόμμα του ΑΚΡ”, όπως επισημαίνει.

Το γεγονός ότι ο σεισμός στη γειτονική χώρα είχε ως επίκεντρο επαρχίες -προπύργια του ΑΚΡ, δηλαδή του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ερντογάν συνιστά τον πρώτο, μεγάλο πονοκέφαλο για τον Σουλτάνο, όταν για παράδειγμα στη Γκαζιαντέπ το ΑΚΡ τερμάτισε πρώτο στις δημοτικές εκλογές του 2019 με ποσοστό 53,99%.

Τα συσσωρευμένα παράπονα, ωστόσο, αναφορικά με την καθυστέρηση ανάληψης δράσης από τα σωστικά συνεργεία «στοιχειώνουν» την προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν, η οποία θα πρέπει τώρα να αναθεωρηθεί εκ βάθρων, καθώς το κύμα οργής στη γειτονική χώρα ξεχειλίζει. Τα επιτιμητικά σχόλια για τη διοίκηση Ερντογάν στο Twitter είχαν ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει περιορισμούς στη χρήση του μέσου, φοβούμενος τη γιγάντωση της λαϊκής οργής αναφορικά με τη χαμηλή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, απειλώντας την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με τη Le Monde, «ο σεισμός στην Τουρκία θέτει τον Ερντογάν σε θέση άμυνας», καθώς στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της Δευτέρας, η κριτική κατά του προέδρου αυξάνεται κατακόρυφα. Μάλιστα, ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων «θα μπορούσε να κοστίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επανεκλογή του στην επόμενη προεδρική ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «ο Ερντογάν το ξέρει». Για το λόγο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να αναπροσαρμόζει τώρα την προεκλογική τακτική του, καθώς εμφανίστηκε στα μέσα της εβδομάδας ανάμεσα στους σεισμόπληκτους ως «ο πατέρας του έθνους, το μόνο άτομο που μπορεί να διασφαλίσει ότι τα θύματα λαμβάνουν θεραπεία και οι επιζώντες βρίσκουν καταφύγιο».

Παρόλα αυτά, τα μέτρα -ασπιρίνες που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, όπως ότι θα χτιστούν κοινωνικές κατοικίες για όλους τους επιζώντες, οι οποίοι θα λάβουν 10.000 τουρκικών λιρών (494 ευρώ) σε κάθε πληγείσα οικογένεια, δεν φαίνεται να πείθουν εύκολα τους πληγέντες. Σε μια προσπάθεια να λειάνει τις αντιδράσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος αναγνώρισε πως «φυσικά, υπήρξαν ελλείψεις» τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να είσαι έτοιμος για μια καταστροφή σαν αυτή», αλλά ότι «τα πράγματα έχουν πλέον επιστρέψει στον σωστό δρόμο».

Σε αυτή την συνθήκη, η 14η Μαΐου δε φαντάζει πλέον ως η ιδανική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, με το Bloomberg να προβλέπει πως «οι εκλογές ίσως χρειαστεί να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου», καθώς η «ώθηση της ψηφοφορίας πέρα από τις 18 Ιουνίου δεν είναι κάτι που ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μόνος του βάσει του ισχύοντος συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο να κάνει κάτι τέτοιο μόνο σε περιόδους πολέμου».

Ο ίδιος επιτέθηκε δημόσια σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στις επιχειρήσεις διάσωσης, σχολιάζοντας πως «κάποιοι άτιμοι, ανέντιμοι άνθρωποι κάνουν ψευδείς δηλώσεις όπως «Δεν είδαμε στρατιώτες ή αστυνομικούς». Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί μας είναι έντιμοι, δεν θα αφήσουμε τους ανυπόληπτους να μιλάνε γι’ αυτούς έτσι».


Παρά τις απέλπιδες προσπάθειές του να βγει από το κάδρο των ευθυνών, κατά τη Le Monde «ο Ερντογάν κατηγορείται τώρα ότι είναι άμεσα υπεύθυνος για την αποτυχία» σε μια περιοχή, η οποία θα μπορούσε να του δώσει ένα άνετο προβάδισμα, για να ισοφαρίσει τυχόν απώλειες από τα παράλια και τους Κεμαλιστές, πριν από το φονικό σεισμό.

Στην εκτίμηση ότι μετά τον φονικό σεισμό «η επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία δεν είναι σίγουρο στοίχημα» καταλήγει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν μια σφιχτή κούρσα που θα μπορούσε να απειλήσει την 20ετή διακυβέρνησή του, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας». «Οι εκλογικοί κανόνες ξαναγράφτηκαν για να δώσουν στον ίδιο και το κόμμα του ένα πλεονέκτημα» αναφέρει το μέσο, με την φύση, ωστόσο, να ανατρέπει τους κανόνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μηδενίζοντας το κοντέρ, σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες από τις Προεδρικές εκλογές.

«Αφαιρούν κολώνες»

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: