Αλλαγή του κλίματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγή του κλίματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγή του κλίματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτικό είναι ότι σε άτυπη ενημέρωση του κόμματος, αναδεικνύεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Welt, όπου ο διάσημος οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας σοφών που συμβουλεύει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρωζώνη και τη Γερμανία. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε πολύ ακριβά στη Γερμανία και θα προκαλούσε πολύ υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια ώρα, προβάλλονται τα γραπτά του προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Βερολίνου Μάρτσελ Φράτσερ, στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, όπως μεταφέρονται στο ΠΡΙΝ. Εκεί ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ ενέχει μεγάλους κινδύνους για την ευρωζώνη, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο ίδιος, παρότι επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών για την Ελλάδα, ταυτόχρονα εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δημόσιου χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε η αποπληρωμή του να συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η εν λόγω πρότασή του ερμηνεύεται ως την λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους, που αποτελεί πάγια πρόταση της Κουμουνδούρου, στη βάση όσων προβλέπονταν στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για την μεταπολεμική Γερμανία.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: