Αλ. Τσίπρας: «Θα περάσουμε τον κάβο και η αξιολόγηση θα κλείσει»

Την πεποίθηση όλων στην Ευρώπη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε λίγες μέρες μετέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Στην ομιλία του στην ΚΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά σε 6 χρόνια η χώρα διαπραγματεύεται και υπάρχει ομοφωνία Αθήνας-δανειστών ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απομένει για να κλείσει η αξιολόγηση.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαντητική επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά διαχώρισε τη στάση ορισμένων αξιωματούχων του Ταμείου, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη. «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι “ανόητοι’» συνέχισε.

Σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ διά του οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ μίλησε για το λάθος πολλαπλασιαστή. «Τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013. Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου “Κασίδη το κεφάλι’».

Δριμύτατη κριτική και στη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τα capital controls, ενώ την κατηγόρησε ότι επιθυμεί την αποτυχία της αξιολόγησης, «για να παλινορθώσουν το δικό τους καθεστώς». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, αλλά δεν θα δώσουμε τίποτε παραπάνω και αυτό περιμένουμε και από όλους τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι υπέγραψαν». O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Panamalinks σε σχέση με τη ΝΔ και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδρασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε όμως και ανησυχία για θέματα ασφάλειας, για να αναρωτηθεί: «υπάρχει καμιά λίστα φοροφυγάδων που δεν είναι μέσα ο κ. Παπασταύρου;». Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο και θα δικαιωθεί και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου.

Μαξίμου: Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία
Στο μεταξύ, με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε το Γραφείο του Πρωθυπουργού την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». Σε ό,τι αφορά τέλος στα ζητήματα ασφάλειας, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks».

Λαγκάρντ: «Ανοησίες τα περί πιστωτικού γεγονότος, δεν βοηθούν οι διαρροές»
Νωρίτερα, απαντητική επιστολή σε έντονο ύφος και με πολλές αιχμές απέστειλε, αργά το βράδυ της Κυριακής, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. To ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία». «Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Τονίζει πως «η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας». Υπενθυμίζεται ότι τo Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία, εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
ΝΔ: Μειωτική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, την επιστολή Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο να μειώνεται με τέτοιο τρόπο ο Πρωθυπουργός της χώρας.
ΠΑΣΟΚ: «Σοβαρότης και ορατότης μηδέν», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει καθώς φαίνεται, δεύτερη φορά, τον τύπο της “διαπραγμάτευσης” που είχε κάνει πέρυσι, η οποία παρά λίγο να μας βγάλει από το ευρώ…».
ΚΚΕ: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και τον γνωστό και δοκιμασμένο εκβι@σμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική…».
Το Ποτάμι: «Μετά και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ προκύπτουν μερικά σοβαρά ερωτήματα τα οποία οφείλει η Κυβέρνηση να απαντήσει. Έχουμε επικρίνει πολλές φορές το ΔΝΤ για θέσεις που έχει πάρει στη ελληνική κρίση. Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι».
ΑΝΕΛ: «Το πιστωτικό γεγονός που αναφέρει ο κ. Τόμσεν και διαψεύδει η κ. Λαγκάρντ δεν αποτελεί μόνο ηθικό θέμα αλλά και θέμα κερδοσκοπίας από αυτούς που θα κέρδιζαν ποντάροντας σε πιστωτικό γεγονός».
Ένωση Κεντρώων: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά από τον κ. Παυλόπουλο να συγκληθεί άμεσα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: