Αϊτή: Ελλείψει χρημάτων, ο ΟΗΕ μειώνει κατά 25% την επισιτιστική βοήθεια

Ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι μείωσε τον Ιούλιο κατά 25% τη βοήθεια σε τρόφιμα που διανέμει στην Αϊτή, χώρα όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ΠΕΠ χαρακτήρισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες «τραγικό» το γεγονός ότι η μείωση της βοήθειας κατά το ένα τέταρτο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα σημαίνει ότι 100.000 Αϊτινοί θα στερηθούν την επισιτιστική βοήθειά του τον Ιούλιο.

Και με δεδομένο «το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης για την ημερολογιακή χρονιά, το ΠΕΠ δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια παρά μόνο σε συνολικά 750.000 ανθρώπους από αυτούς που την έχουν επείγουσα ανάγκη», πρόσθεσε.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΠΕΠ διένειμε επισιτιστική βοήθεια ή χρήματα για την αγορά τροφίμων σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής. Η βοήθεια αυτή συμπεριλαμβάνει 450.000 ζεστά σχολικά γεύματα. Αυτός ο τελευταίος αριθμός απειλείται πλέον να μειωθεί στο μισό μετά τις καλοκαιρινές σχολικές διακοπές.

Στο μέσο της χρονιάς, το σχέδιο του ΠΕΠ για τη χώρα, την οποία λυμαίνονται πάνοπλες συμμορίες, δεν έχει εξασφαλίσει παρά το 16% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας να διατεθούν επειγόντως 121 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες ως το τέλος του 2023.

«Αυτές οι περικοπές [της χρηματοδότησης] δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, καθώς οι Αϊτινοί είναι αντιμέτωποι με πολυεπίπεδη ανθρωπιστική κρίση, με τις ζωές τους και το βιος τους να πλήττονται από τη βία, την ανασφάλεια, τις οικονομικές ανατροπές και τα κλιματικά σοκ», σχολίασε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής της αποστολής του ΠΕΠ στο κράτος αυτό.

«Αν δεν λάβουμε άμεσα χρηματοδότηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν κι άλλες καταστροφικές μειώσεις», προειδοποίησε.

Είναι «σπαρακτικό», καθώς «η Αϊτή είναι μια χώρα που έχει υποφέρει τόσο κι έχει ξεχαστεί τόσο παρότι βρίσκεται τόσο κοντά σε τόσα πλούτη», σχολίασε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου ο μισός πληθυσμός της Αϊτής, με άλλα λόγια 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά.

Την κατάσταση επιδεινώνει η πολιτική κρίση και η επιδεινούμενη βία των συμμοριών οι οποίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: