Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη για πρώτη φορά από το… 1922!

«Πραξικοπηματικά το είχαμε κάνει άλλη μια φορά πριν 10 χρόνια, όμως τώρα έχει πάρει πιο επίσημο χαρακτήρα όπως τώρα…»

«Για μας είναι παρόμοιο γεγονός με την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη. Έτσι και εμείς πάλι μετά από τόσα χρόνια βαπτίζουμε τον Τίμιο Σταυρό στα ματωμένα νερά της Σμύρνης», είπε στον Αlpha 989 ο πατέρας Κύριλλος Συκής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρόσθεσε ότι «πραξικοπηματικά το είχαμε κάνει άλλη μια φορά πριν 10 χρόνια, όμως τώρα έχει πάρει πιο επίσημο χαρακτήρα».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πιθανότατα δεν θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Θα είναι μάλλον ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης από την Χίο, μάλλον θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τη Βουλή», είπε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

(Ο χριστιανικός πληθυσμός της Σμύρνης είχε υποστεί σφαγές και πριν το 1922. Η πρώτη σημαντική περίπτωση ήταν κατά τα Ορλωφικά το 1770. Τότε είχαν συρρεύσει στη Σμύρνη περί τους 4.000 ενόπλους μουσουλμάνους από διάφορα μέρη με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν απόβαση των Ρώσων. Όταν την 8 Ιουλίου έγινε γνωστή η κατστροφή του Οθωμανικού στόλου στη ναυμαχία του Τσεσμέ, μουσουλμανικός όχλος επιδόθηκε για εκδίκηση σε σφαγή Ελλήνων και άλλων χριστιανών, ακόμα και ευρωπαίων…)

(Μέχρι πριν το 1922 η Σμύρνη (μόνο η πόλη) αριθμούσε 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων 165.000 ήταν Έλληνες, 80.000 Οθωμανοί Τούρκοι, 55.000 Εβραίοι, 40.000 Αρμένιοι, 6.000 Λεβαντίνοι και 30.000 διάφοροι άλλοι ξένοι. Επικρατούσα γλώσσα ήταν η ελληνική εκ της οποίας η πόλη είχε ένα καθαρό ελληνικό χρώμα με σχετικά ανεπτυγμένο εμπόριο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε ν΄ αποκαλείται από τους Τούρκους ως «Γκιαούρ Ιζμίρ» (= Άπιστη Σμύρνη).

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: