Αυτό είναι το σάπιο βασίλειο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η πρόσφατη καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης. Η βαρύτατη της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε συζητήθηκε αρκετά, όμως κατά πως φαίνεται το επόμενο διάστημα και άλλες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», πολλές είναι οι υποθέσεις που φτάνουν στις αίθουσες της δικαιοσύνης με βαρύτατα κατηγορητήρια και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας, αλλά και τις συχνές παραβάσεις καθήκοντος, τις παράνομες αναθέσεις με τη μέθοδο της κατάτμησης, την κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την κακοδιαχείριση εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Επί της ουσίας, δύο φαίνεται πως είναι οι βασικοί διασπάθισης του δημοτικού κορβανά: Μέσω εταιρειών που χρησιμοποιούσαν οι δήμοι και οι οποίοι πραγματοποιούσαν αδιαφανείς διαδικασίες και μέσω της μεθόδου της κατάτμησης, ώστε να μην γίνονται διαγωνισμοί (μέχρι 45.000 επιτρέπειται η απευθείας ανάθεση ενός έργου).

Αυτή την εποχή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ετοιμάζει την ένατη δημόσια έκθεσή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και όπως και η προηγούμενη έχει τους ΟΤΑ στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Τα ευρήματα αφορούν ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό, έκδοση εικονικών βεβαιώσεων παντός τύπου, ατασθαλίες και στρεβλές αποφάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκθεσή του ο κ. Ρακιντζής είχε αναφερθεί σε 1.245 υποθέσεις παρανομιών στον στενό δημόσιο τομέα και 655 σε ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς. Μάλιστα, είχε ασκήσει προσφυγές κατά των τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και ενστάσεις κατά επιεικών ή λανθασμένων αποφάσεων.

Τα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν στελέχη του ΟΤΑ και περιπτώσεις όπως η υπεξαίρεση χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη των 21 παιδιών στα Τέμπη με την επιχορήγηση του , τα εικονικά δελτία «πάσο» για ανάπηρους που έκαναν το γύρο του Κιλκίς, το τεράστιο ταμειακό έλλειμμα στο νομό Ρεθύμνου, τη χορήγηση ψευδών δηλώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για μεταδημοτεύσεις στα , την καθήκοντος του πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και φυσικά την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου.

Πλέον οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ανεβάζουν ρυθμούς προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, στο πλαίσιο της διαφάνειας και να διαπιστωθούν τυχόν ατασθαλίες τόσο στο παρελθόν όσο και . Όπως και να ‘χει, είναι σίγουρο ότι η Τοπική θα είναι στην κορυφή της ατζέντας το επόμενο διάστημα…

Πηγή: www.gazzetta.gr & www.iefimerida.gr

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: