Αντόνιο Γκουτέρες στο protothema.gr για την ημέρα της γυναίκας

* Του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών

Σε όλο τον κόσμο, η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Οι τελευταίες προβλέψεις εκτιμούν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν άλλα 300 χρόνια για να την πλήρη ισότητα των φύλων.

Οι σημερινές κλιμακωτές κρίσεις, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την κλιματική έκτακτη ανάγκη, πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ως ένα μέρος της παγκόσμιας υποχώρησης της δημοκρατίας, οι γυναίκες στερούνται το δικαίωμα στο σώμα τους ενώ η αυτονομία των ζωών τους αμφισβητείται.

Δύο στατιστικά στοιχεία κάνουν την αποτυχία μας ξεκάθαρη:

-Κάθε δέκα λεπτά, μία γυναίκα ή ένα κορίτσι δολοφονείται από ένα μέλος της οικογένειας ή τον σύντροφο της.

— Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Οι θάνατοι αυτοί μπορούν να προληφθούν πλήρως.

Στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις φρικτές τάσεις και να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παντού.

Αυτή είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες και ένα βασικό στοιχείο του έργου των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο.

Από το Νότιο Σουδάν έως τη Μυανμάρ, στηρίζουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε κρίση και διασφαλίζουμε ότι οι φωνές τους ακούγονται στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ, επισκέφθηκε πρόσφατα το Αφγανιστάν με ένα μήνυμα προς τις αρχές: οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών επικεντρώνεται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Συνολικά, οι άνδρες είναι 21 τοις εκατό πιο πιθανό να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο σε σύγκριση με τις γυναίκες και πάνω από 50 τοις εκατό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, ακόμη και οι πλουσιότερες χώρες χάνουν λόγω των στερεοτύπων που βασίζονται στο φύλο και των ιστορικών προκαταλήψεων. Στον κλάδο της τεχνολογίας, οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά. Δύο άνδρες προς μία γυναίκα. Στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η αναλογία είναι πέντε άνδρες προς μία γυναίκα.

Τα big data είναι ο νέος χρυσός και το θεμέλιο των σημερινών πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων. Συχνά όμως αγνοούν τις έμφυλες διαφορές ή εθελοτυφλούν μπροστά στις γυναίκες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: