Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα που είχε χαθεί εδώ και μέρες στην Αυστραλία

Σαν να ψάχνεις… ψύλλους στ΄ άχυρα ήταν ο εντοπισμός μιας μικροσκοπικής αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνης ραδιενεργής κάψουλας που είχε χαθεί κατά την μεταφορά της με κοντέινερ στην πόλη Περθ της Αυστραλίας πριν από λίγες ημέρες.

Η σημερινή ανακοίνωση του εντοπισμού της στα δυτικά της χώρας προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στις αυστραλιανές αρχές καθώς οι εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κάψουλα, μεγέθους όσο ένα κέρμα, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Για την εξαφάνισή της, επισημαίνει το CNN, είχε εκδοθεί επείγουσα δημόσια προειδοποίηση, αφού η κάψουλα καισίου-137 ανακοινώθηκε ότι χάθηκε στις 25 Ιανουαρίου πέφτοντας από το φορτηγό που τη μετέφερε από ορυχείο στο Περθ.

Σύμφωνα με τον υπουργό υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πολιτείας Περθ, Στίβεν Ντόσον, η κάψουλα βρέθηκε περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πόλης Νιούμαν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό για την ανίχνευση ακτινοβολίας.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», είπε ο Ντόσον σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Για τον εντοπισμό της, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικούς ανιχνευτές «οργώνοντας» μία διαδρομή 1.400 χιλιομέτρων».

Η κάψουλα καισίου-137, διαμέτρου μόλις 6 χιλιοστών και μήκους 8 χιλιοστών, μεταφερόταν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από εταιρεία υπεργολάβου, η οποία την παρέλαβε από το ορυχείο της μεταλλευτικής εταιρείας Rio Tinto στις 12 Ιανουαρίου για να τη μεταφέρει σε αποθήκη στα βορειοανατολικά προάστια του Περθ.

Όταν την αφαίρεσαν από την συσκευασία της για επιθεώρηση στις 25 Ιανουαρίου, η συσκευή βρέθηκε διαλυμένη και η ραδιενεργός κάψουλα είχε εξαφανιστεί. Επιπλέον, δεν υπήρχε ένας από τους τέσσερις κοχλίες και βίδες στερέωσης.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: