Βραζιλία: Lockdown διέταξε ο Λούλα – «Θα τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις σκηνές βίας»

Η 6η Ιανουαρίου του 2021 στις ΗΠΑ επαναλήφθηκε στη Βραζιλία. Οπαδοί ακροδεξιών ηγετών που δεν αποδέχθηκαν την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα τους επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο βίας, αρνούμενοι να ακολουθήσουν δημοκρατικές διαδικασίες και βεβηλώνοντας κυβερνητικά κτίρια που αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Αμέσως μετά τις αναταραχές ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, που ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα κι έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση των δημολρατικών και τη μείωση της εγκληματικότητας, εκφώνησε μια βαθιά συναισθηματική ομιλία.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, μίλησε για σκηνές βαρβαρότητας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα του ενώ προειδοποίησε πως όσοι έχουν εμπλακεί στα επεισόδια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Διέταξε, μάλιστα, με το μήνυμά του να γίνει lockdown 24 ωρών στην κεντρική Βραζιλία, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και επιστράτευσε την Εθνοφρουρά.

Την ίδια στιγμή, άσκησε δριμεία κριτική στην αστυνομία για έλλειψη έγκαιρης δράσης.

Ο θυμός του για τις πρωτόγνωρες σκηνές αποτυπώθηκε στις κάμερες.

Έκανε, δε, λόγο για φανατικούς φασίστες και για αποτρόπαιες καταστάσεις που αμαυρώνουν την πολιτική.

Το χρονικό των επεισοδίων

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: