Βουλγαρία: Διαρροή ύδατος σε αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι – Δεν έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι θα διακόψει την λειτουργία του αύριο, μετά τον εντοπισμό διαρροής ύδατος η οποία δεν έχει προκαλέσει αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του σταθμού

«Θα διακοπεί η λειτουργία στην μονάδα 6 για την αποκατάσταση διαρροής πριν αυτή φθάσει στο ανώτατο όριο που επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διαχειριστή του σταθμού.

«Καμία αλλαγή στο επίπεδο ραδιενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στους χώρους εργασίας και στην μονάδα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου στο επίπεδο σωλήνα γεννήτριας ατμού, βασικού συστήματος για την μετατροπή του θερμού ύδατος που προέρχεται από την καρδιά του αντιδραστήρα σε ατμό που τροφοδοτεί τις τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σταθμός του Κοζλοντούι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, κοντά στον Δούναβη. Φέτος ο σταθμός έχει γνωρίσει άλλα δύο περιστατικά που προκλήθηκαν από ελάττωμα των γεννητριών που προκάλεσαν την διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα 5 τον Ιούνιο και στην συνέχεια του αντιδραστήρα 6 τον Οκτώβριο.

Το Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός και παράγει το ένα τρίτο της ενέργειας της Βουλγαρίας. Δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος ισχύος 1.000 megawatt λειτουργούν στον σταθμό και προς το παρόν τροφοδοτούνται με ρωσικό καύσιμο.

Η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητά νέους προμηθευτές για να μειώσει την εξάρτησή της από την Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μελετά προσφορές της αμερικανικής Westinghouse και της γαλλικής Framatome.

Οι μονάδες 1 και 4 είναι πεπαλαιωμένες και έκλεισαν το 1998 και το 2006 αντίστοιχα, έπειτα από απαίτηση των Βρυξελλών που το έθεσε ως όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: