Τσελέντης για τον σεισμό στο Λεωνίδιο και τον «πανικό»: Φυσικά δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες!

Μια ανάρτηση για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική και ότι η περιοχή δεν έχει βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς.

Ειδικότερα ο κ. Τσελέντης γράφει για τον σεισμό: Δυστυχώς ήμουν εκτός δικτύου και δεν μπόρεσα να ανεβάσω τις εκτιμήσεις μου για το σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στις Σπέτσες. Διαβάζοντας όμως κάποιες δηλώσεις αποφάσισα να προχωρήσω στην ακόλουθη ανάρτηση:

Σεισμός των 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 07:20 το πρωί. Το επίκεντρο ήταν στον Αργολικό κόλπο, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,5 χιλιομέτρων. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:

  1. Η μετασεισμική ακολουθία ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
  2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
  3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
  4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
  5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
  6. Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφηςυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.

Φυσικά η σεισμική δράση δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες!

ΚΑΛΗΜΕΡΑΣΑΣ«Περί του πρωινού σεισμού»Δυστυχώς ήμουν εκτός δικτύου και δεν μπόρεσα να ανεβάσω τις εκτιμήσεις μου για…

ed by Akis Tselentis on Tuesday, January 16, 2024

ΕΛΛΑΔΑΑκης ΤσελεντηςΛεωνιδιο Αρκαδιαςσεισμος

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: