Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας στη Κολομβία

Η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα τοποθετημένη «στο εσωτερικό οχήματος», διευκρίνισε αυτοδιοικητικός αξιωματούχος

Δύο στρατιωτικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη το πρωί όταν εξερράγη βόμβα στη βορειοανατολική Κολομβία, ενημέρωσαν οι αρχές.

Η έκρηξη έγινε στον δήμο Πας δε Αριπόρο, στον νομό Κασανάρε, ζώνη όπου δρουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

«Δυστυχώς, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς κι έναν πολίτη», ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους, ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο.

Η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα τοποθετημένη «στο εσωτερικό οχήματος», διευκρίνισε ο Όσκαρ Γκόμες, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος.

Πέραν των αποστατών των FARC, δρουν επίσης μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) στην περιοχή, θέατρο πρόσφατα άλλων δύο «επιθέσεων», σύμφωνα με τον κ. Γκόμες.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως αριθμούν περίπου 5.200 μαχητές, στην πλειονότητά τους (85%) νεοσύλλεκτους, κατά στοιχεία του ανεξάρτητου ινστιτούτου INDEPAZ. Σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, χρηματοδοτούνται, όπως και ο ELN, κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλείων –ειδικά χρυσού– και εκβιάσεις.

Η Κολομβία βιώνει το τελευταίο διάστημα αναζωπύρωση της βίας, συχνά με θύματα αμάχους, η οποία αποδίδεται από τις αρχές σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κράτος είναι πρακτικά απών..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: