Τουρκία: Οι διπλωμάτες ψάχνουν "ανώδυνη" λύση για τους "ανεπιθύμητους" πρεσβευτές

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι θεωρούν πως εάν προχωρήσει η απέλαση των δέκα πρεσβευτών, θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της χώρας — Απειλές από τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού

Στο πόδι βρίσκεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μην προχωρήσει η απερίσκεπτη απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να χαρακτηρίσει δέκα πρεσβευτές «persona non grata», που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Τούρκοι διπλωμάτες, αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις διεθνείς σχέσεις και την εικόνα της Τουρκίας, αναζητούν τρόπους ώστε να μπει στον «πάγο» η απόφαση Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να θιγεί δημόσια το γόητρο του Τούρκου προέδρου.

Με δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού, άφησε να εννοηθεί πως η απειλή Ερντογάν θα υλοποιηθεί στο έπακρο, απειλώντας: «Σύντομα θα δείτε ο λόγος της Τουρκίας να μετρά σε όλον τον κόσμο. Δεν φοβόμαστε. Εμείς μόλις τώρα ξεκινήσαμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να διαφωνεί με την απόφαση Ερντογάν, με τις παραινέσεις και τις παρεμβάσεις του να μην υπολογίζονται ιδιαίτερα, αφού την εξωτερική πολιτική χαράσσει αποκλειστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Για «Διπλωματία του ενός» κάνει λόγο η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να βρεθεί λύση που δεν θα κάνει επιπλέον ζημιά στη χώρα.

Ο Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματίας, υπερασπιστής δικαιωμάτων και φιλάνθρωπος, βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: