Τουρκία: Η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί και μετά τις 18 Μαρτίου, εκτιμά ο Χουλουσί Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα παραταθεί πέραν της 18ης Μαρτίου, οπότε και λήγει η εφαρμογή της.

Η πρωτοβουλία (The Black Sea Grain Initiative) που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε ως στόχο την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μέσω της ασφαλούς εξαγωγής σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια, καθώς οι εξαγωγές εμποδίζονταν από τη ρωσική εισβολή.

Η εφαρμογή της συμφωνίας παρατάθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο και θα ανανεωθεί στις 18 Μαρτίου, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις από οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμφωνήσει στην παράταση της συμφωνίας, μόνο στην περίπτωση άρσης των περιορισμών που επηρεάζουν τις δικές της εξαγωγές.

Η Τουρκία έχει προηγούμενα δηλώσει ότι εργάζεται σκληρά για την παράταση εφαρμογής της συμφωνίας. “Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά, βλέπουμε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν θετικά τη συμφωνία. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες για την παράτασή της θα ολοκληρωθούν θετικά”, δήλωσε ο Ακάρ σε μία συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. “Έχουμε τη γνώμη ότι η διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας θα παραταθεί στις 18 Μαρτίου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη μέρος σε συνομιλίες για την παράταση της συμφωνίας

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπρόσωποι της Μόσχας δεν έχουν λάβει ακόμη μέρος, στις διαπραγματεύσεις για την παράταση εφαρμογής της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, ειδικότερα με τη συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων”, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τη παράταση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γενεύη, μεταξύ μιας ρωσικής αντιπροσωπείας και της ανώτερης εμπορικής αξιωματούχου του ΟΗΕ Ρεμπέκας Γκρίνσπαν, όπως δήλωσε η Ζαχάροβα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: